Rusko a Itálie chtějí víc spolupracovat v jaderné energetice

24.07.2010
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv a italský premiér Silvio Berlusconi dnes v Miláně potvrdili záměr rozšířit hospodářskou spolupráci mezi svými zeměmi, a to zvlášť v oblasti jaderné energetiky. Pokud jde o politické otázky, Berlusconi slíbil, že se v Evropské unii zasadí o bezvízový režim pro Rusy cestující do zemí unie.

Berlusconiho Itálie je jeden z hlavních spojenců Ruska v západní Evropě a oba politici se za posledních osm měsíců setkali už potřetí.

Berlusconi řekl, že otázku bezvízového režimu pro Rusko už nastolil v Evropské komisi a že o ní bude mluvit na příští vrcholné schůzce unie. Podle něho je třeba to řešit hned. Je tu odpor zemí východu, který je pochopitelný z hlediska historického, ale už ne z hlediska rozvoje, řekl.

Medveděv na společné tiskové konferenci vyzval italské společnosti k pomoci Rusku zvlášť v oblasti jaderné energetiky, telekomunikací a farmaceutického průmyslu. Vyslovil také naději, že velmi významná joint-venture mezi italskou automobilkou Fiat a ruskou skupinou Sollers dozná dalšího rozvoje, a poznamenal, že ruská poptávka po automobilech už se vrací na úroveň z doby před krizí.

Fiat tento týden oznámil, že továrnu na malé dodávkové vozy vybuduje v Srbsku místo původně plánované Neapole. Berlusconi k tomu dnes řekl, že automobilka zajisté může vyrábět své vozy, kde uzná za vhodné, ale že jeho vláda s ní chce o Neapoli uspořádat ještě jedno kolo rozhovorů.

Medveděv na tiskové konferenci označil Berlusconiho za nepochybně nejautoritativnějšího a nejzkušenějšího z vůdců členských zemí G-8 (sedmi západních průmyslových velmocí a Ruska).

Berlusconi dnes také ruskému prezidentovi ukázal Leonardovu fresku Poslední večeře v milánském kostele Santa Maria delle Grazie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek