Schwarzenberg na návštěvě u rakouského ministra zahraničí

22.07.2010
čtk

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes navštíví Vídeň. V rakouské metropoli se setká se svým protějškem Michaelem Spindeleggerem. Cesta do Rakouska je druhou zahraniční návštěvou, kterou Schwarzenberg jako šéf české diplomacie nové Nečasovy vlády podniká. První vedla v pondělí do Berlína. Slovenského kolegu přijal staronový ministr už minulý týden.

Schwarzenberg označil vztahy se sousedy za dobré. Ty česko-rakouské ale obvykle kalí dvě témata – temelínská jaderná elektrárna a Benešovy dekrety. Rakouská strana proti nim léta protestuje. Žádá ustoupení od dostavby Temelína a jeho odstavení a zrušení poválečných zákonů prezidenta Beneše, které umožnily odsun německého obyvatelstva a zabavení jeho majetku. Český ministr zahraničí před pár dny rakouskému deníku Die Presse ale řekl, že se Česko bez jaderné energie neobejde a dekrety se podle něj zrušit nedají.

Schwarzenberg se se Spindeleggerem nesetká poprvé. Jejich dnešní jednání by podle stanoveného plánu mělo trvat čtvrt hodiny. Karel Schwarzenberg je v Rakousku známou a uznávanou osobností. Nechyběl například před nedávnem v rakouském parlamentu na zahájení druhého funkčního období rakouského prezidenta. Fotograf ho tam zachytil v družné debatě s rakouským kardinálem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek