Medveděv opět vyzval EU ke zrušení víz

22.07.2010
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv včera na závěr dvoudenní návštěvy Finska znovu vyzval Evropskou unii ke zrušení vízové povinnosti pro ruské občany cestující do zemí 27členného bloku. Jeho finská partnerka Tarja Holonenová ho upozornila, že o této záležitosti rozhoduje Evropská komise a že cesta k bezvízovému styku není tak snadná.

Rusko požaduje zavedení bezvízového styku mezi EU a Ruskem už několik let. Evropské země však zdůvodňují nutnost zachování kontrol Rusů vstupujících na území unie násilnostmi a nestabilitou v oblasti severního Kavkazu a prostupností hranice mezi Ruskem a jeho problematickými postsovětskými sousedy.

Medveděv dnes podle agentury AP argumentoval tím, že svobodné cestování je nezbytnou součástí těsnějších vztahů. Pokud chceme rozvíjet všechny stránky vztahů mezi Ruskem a EU, nemáme jinou možnost než usilovat o bezvízový režim, prohlásil Medveděv. Při této příležitosti požádal svou hostitelku, finskou prezidentku Tarju Halonenovou, o trochu pomoci při prosazování této problematiky v Bruselu.

Halonenová zdůraznila, že o otázce víz rozhoduje výkonný orgán EU, Evropská komise. Upozornila však, že cesta k bezvízovému styku není tak jednoduchá. Brusel už nabídl perspektivu bezvízového styku některým sousedům Ruska v rámci takzvaného východního partnerství. Země jako Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán a Bělorusko však nejdřív musí prokázat vůli posilovat demokracii, právní stát, lidská práva i stabilitu hospodářství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek