Analytici očekávají od Slovenska větší orientaci na USA a EU

17.07.2010
čtk

Slovenskou zahraniční politiku pod vedením nového ministra zahraničí Mikuláše Dzurindy čeká podle analytiků změna: země se více zaměří na posílení vazeb s Evropskou unií či Spojenými státy a ministerstvo zahraničí získá ve slovenském kabinetu pevnější postavení.

Spolupráce slovenské diplomacie s Washingtonem a Bruselem bude silnější, tvrdí čestný předseda nevládního Institutu pro veřejné otázky a bývalý velvyslanec v USA Martin Bútora. Předcházející vláda usilovala o zvláštní bilaterální vztahy s Ruskem, které měly i svůj ideologický podklad, domnívám se, že to už se nebude opakovat, prohlásil na dotaz ČTK Bútora.

Na rozdíl od předcházející garnitury lze podle něj očekávat napravení tradičně komplikovaných slovensko-maďarských vztahů. Exvelvyslanec rovněž věří, že nové vedení slovenské diplomacie bude pokračovat v podpoře západobalkánských zemí i v podpoře rozšiřování Evropské unie.

Slovenský postoj se s nástupem nového ministra zahraničí nemění v otázce Kosova. Bratislava podle Dzurindy nadále neplánuje uznat jeho nezávislost. Kosovo jako nový stát dosud uznalo několik desítek zemí včetně USA a většiny států Evropské unie, mezi nimi i Česka.

Vzhledem k tomu, že šéfem slovenské diplomacie se po dvanácti letech stal politik a nikoli diplomat, analytici předpokládají, že pozice ministerstva ve vládě se upevní. Z pohledu resortu může jisté věci prosadit a může v rámci vlády více vyjednat, míní Vladimír Bilčík z katedry politologie Univerzity Komenského.

Rovněž Alexander Duleba ze Slovenské společnosti pro zahraniční politiku si myslí, že Dzurinda získá pro ministerstvo silnější pozici. Politicky silný ministr má i v souvislosti se svým postavením k jiným resortním kolegům větší předpoklady dělat tuto práci jinak a předpokládám, že lépe než, řekněme, čistí diplomaté, prohlásil.

Před Dzurindou řídili slovenské ministerstvo zahraničí respektovaní diplomaté Miroslav Lajčák a Ján Kubiš, nominovaní jako nestraníci za Směr-sociální demokracii. Nejdéle slovenskou diplomacii reprezentoval Eduard Kukan, který byl ministrem od roku 1998 do roku 2006. Funkci šéfa diplomacie si krátce vyzkoušel i v roce 1994. Kukan byl sice zástupcem své mateřské Slovenské demokratické a křesťanské unie – Demokratické strany (SDKU-DS), nicméně vystupoval jako kariérní diplomat.

Skutečnost, že předchozí ministři zahraničí byli diplomaté považuje Duleba svým způsobem za chybu. Byli špičkoví diplomaté, ale ve vládě prostě neměli váhu, tvrdí Duleba.

Dzurinda jako někdejší dlouholetý premiér bude mít navíc podle analytiků pootevřené dveře k předním politikům i díky kontaktům a zkušenostem. Osobně zná většinu současných lídrů významných zemí, ať už Německa či Francie, bude k nim mít lepší přístup právě díky té politické váze, poznamenal Duleba.

Dzurinda se ocitl v čele diplomacie jako bývalý dvojnásobný premiér. Bilčík si myslí, že to není úplně neobvyklé. Stalo se to v minulosti i v jiných zemích – řekněme nynější švédský ministr zahraničí Carl Bildt je bývalý premiér, řekl. Premiérské křeslo za ministerské vyměnil v minulosti i slovenský politik Ján Čarnogurský.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek