10 nových členských států EU se vrací k růstu

16.07.2010
čtk

Podle Světové banky se deset nejnovějších členů Evropské unie ze střední a východní Evropy vrací poprvé od roku 2008 k ekonomickému růstu. Oživení o 0,8 procent je ale odle SB stále slabé. Banka celou studii zveřejní příští týden.

Ekonomiky regionu se podle Světové banky vrátí na úroveň růstu před krizí nejdříve v příštím roce, některé ještě později. SB ale upozorňuje, že růst v západní Evropě je ještě menší. V západní Evropě ekonomika v prvním čtvrtletí stoupla o 0,6 procenta. Za celý letošní rok má růst deseti novějších členských zemí EU činit 1,7 procenta a příští rok zrychlí na 3,6 procenta. To je více než dvojnásobek ve srovnání s výhledem pro členy EU ze západní Evropy.

Banka zveřejňuje zprávu monitorující ekonomický vývoj a analyzující důležité politické problémy těchto zemí třikrát ročně. SB rovněž upozornila, že ekonomický výkon těchto zemí je nevyrovnaný.

V prvním čtvrtletí nejsilněji rostly Slovensko a Polsko, o něco méně pak Maďarsko a Česká republika. Lotyšsko, Litva, Bulharsko, Rumunsko a Estonsko však zaznamenaly pokles. Zásadní význam pro oživení regionu má i nadále zajištění stability finančního trhu a zvýšení fiskální efektivity, uvádí SB.

Světová ekonomika má podle SB po loňském propadu o 2,1 procenta letos oživit a vzrůst o 2,9 procenta až 3,3 procenta. Růst povedou ekonomiky rozvojového světa, hrozí však, že evropská dluhová krize by globální oživování mohla zpomalit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek