EU spustila právní portál e-Justice

16.07.2010
čtk

Evropská unie spustila portál e-Justice, který by měl ulehčit život lidem, firmám i právní veřejnosti, kteří řeší nějaké přeshraniční právní otázky. Funguje ve všech jazycích EU včetně češtiny.

Portál by měl lidem pomoci rychle pomoci řešit případy, kdy třeba Čech potřebuje sehnout advokáta v Rakousku nebo slovenský podnikatel potřebuje něco vyhledat v maďarském katastru nemovitostí. Soudcům jedné členské země zase pomůže zodpovědět otázky týkající se soudních systémů v jiných zemích. Zatímco nyní může získání odpovědi někdy trvat i týdny, nyní to bude podle Bruselu možné udělat několika kliknutími.

Portál obsahuje tisíce stránek, přičemž je na něm možné vyhledat třeba odkazy na právní databáze, internetové insolvenční rejstříky a katastry nemovitostí nebo třeba informace o tom, jak v kterém státě funguje právní systém.

Přeshraničních soudních řízení v EU se každý rok účastní více než 10 milionů lidí, poznamenala Evropská komise v dnešní prohlášení. Občané, podniky i právníci budou těžit z opravdového jednotného kontaktního virtuálního místa pro právní informace… Občané získají odpovědi v mateřském jazyce a tyto odpovědi získají rychle, podotkla eurokomisařka spravedlnosti Viviane Redingová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek