Slovensko se zapojí do záchranného mechanismu za 3 podmínek

15.07.2010
aktualizováno, čtk

Slovenská vláda schválila vznik záchranného fondu eurozóny. Kabinet Ivety Radičové odblokoval využití mechanismu, který má zabránit opakování řecké dluhové krize v dalších zemích eura. Ostatní členové eurozony již dohodu o fondu podepsali, čekalo se jen na Bratislavu. Do záchranného mechanismu se však Slovensko hodlá zapojit až po splnění tří podmínek.

Na vytvoření souboru zvláštní finanční pomoci ve výši 750 miliard eur se před časem dohodly státy EU s MMF. Eurozóna přispěje částkou 440 miliard eur, zbytek přislíbily v případě potřeby MMF a Evropská komise. Slovensko by mělo garantovat vyplacení 4,37 miliardy eur.

I přes souhlas se Slovensko do fondu zatím nezapojí. Vše podmiňuje jasným mechanismem řízeného bankrotu země, která konzistentně vykonává nezodpovědnou rozpočtovou politiku. Evropská komise a Evropská centrální banka by také měly prokázat, že problémový stát učinil vše proto, aby na finančních trzích získal peníze. Další podmínkou je poskytnutí pomoci zemi v souladu s pravidly Mezinárodního měnového fondu.

Je jasně deklarované, za jakých podmínek bude představitel Slovenska v tomto celém mechanismu se žádostí o poskytnutí půjčky souhlasit, řekl ministr financí Ivan Mikloš, který zřejmě za Slovensko dohodu o vzniku fondu podepíše.

Rozhodnutí vlády kritizoval opoziční Smer. Podle expremiéra Roberta Fica vláda dokončila podvod na svých voličích. V předvolební kampani je oklamala, že ochranný mechanismus EU nepodpoří, dnes to ale udělala, i když ji k tomu nic a nikdo nezavazoval, řekl Fico.

Podle Radičové ale za vše může Fico, když souhlasil s nevýhodnými požadavky vůči Slovensku. Bývalá vláda nejednala, přijala daná rozhodnutí a vyslovila obecný souhlas. Vyslovila obecný souhlas s podmínkami, které především ve stabilizačním mechanismu jsou pro Slovenskou republiku znevýhodňující, uvedla premiérka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek