Krizový fond eurozóny chce mít nejvyšší rating

15.07.2010
čtk

Krizový fond eurozóny, na jehož založení se dohodly členské země a který by měl mít k dispozici zhruba 440 miliard eur (asi 11,2 bilionu Kč), chce zahájit činnost ještě tento měsíc. Nový šéf fondu Klaus Regling ekonomickému listu Financial Times řekl, že od ratingových agentur očekává, že fondu hned v srpnu přidělí nejvyšší rating AAA.

Svůj příspěvek do Evropského fondu finanční stability (EFSF), jak zní jeho plný název, ale zatím jako jediný člen eurozóny nepotvrdilo Slovensko. Tamní vláda by k této problematice měla mimořádně zasednout dnes, původně to ale měla v plánu už ve středu.

Jsem přesvědčen, že dostaneme nejlepší možný rating, snad někdy v srpnu, řekl Regling. Jednat budeme kdykoli nám politici řeknou, že jednat máme, dodal.

Řada investorů ale pochybuje, že fond dostane nejvyšší možný rating. Jen málo zemí, které závazky fondu budou garantovat, totiž v současné době nejvyšší rating má. Pro samotný fond je to důležité, protože kdo má nejvyšší rating, může si i půjčovat za nejvýhodnějších podmínek, zpravidla tedy za nejnižší úroky.

Na založení fondu se vlády členských zemí eurouzóny dohodly už v květnu, kdy oznámily celý soubor opatření v celkové výši 750 miliard eur (zhruba 19 bilionů Kč). Fond má pomoci uklidnit trhy, které značně znervózněly kvůli rostoucímu zadlužení evropských vlád. V důsledku zhoršení finanční situace některým zemím na periferii eurozóny výrazně vzrostly náklady na obsluhu dluhu.

Fond je podle Reglinga koncipován jako přechodný krizový mechanismus, ale bude možné podle situace jeho činnost prodloužit nad zamýšlené tři roky. Záležet bude hlavně na tom, zda budou mít vlády eurozóny nějaké závazky a v jaké výši.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek