EK schválila sloučení British Airways s Iberií

14.07.2010
čtk

Evropská komise dnes schválila plánované spojení britské letecké společnosti British Airways (BA) a španělských aerolinek Iberia. Spojením vzniknou podle agentury Reuters třetí největší aerolinky na světě. EK povolila rovněž rozšíření spolupráce BA a Iberie s americkou firmou American Airlines u letů přes Atlantik v rámci spolupráce oneworld.

EK uvedla, že ve spojení nevidí žádné překážky pro volný trh, protože letecké společnosti budou nadále čelit konkurenci soupeřů. To se podle komise týká i tras mezi Londýnem a Madridem a Londýnem a Barcelonou, které spojení firem ovlivní nejvíce.

BA a Iberia začaly o spojení jednat již v červenci 2008, podpis dohody oficiálně oznámily v dubnu letošního roku. Fúzi v hodnotě osm miliard eur (zhruba 203,6 miliardy Kč) musí ještě schválit akcionáři obou firem, hlasování se má uskutečnit v listopadu. Iberia má také stále možnost zrušení dohody, pokud se objeví nové problémy s penzijním fondem BA.

Obě společnosti doufají, že jejich dohody jim pomohou snížit náklady a přežít v současném obtížném podnikatelském prostředí. Spolupráce má všem třem společnostem umožnit harmonizovat letové řády, prodejní produkty a cenovou politiku u letů přes Atlantik. To však vyvolalo obavy EK, která již dříve zahájila šetření toho, zda sloučení některých služeb neomezí konkurenci a nezvýší ceny u lukrativních tras.

Aerolinky ve snaze předejít případným problémům při schvalování spolupráce již v březnu nabídly, že přenechají konkurenci některé lukrativní časy pro odlet nebo přistání na letišti, takzvané sloty, zvláště z letišť v Londýně a New Yorku, a některé další ústupky. EK dnes uvedla, že díky této nabídce nevidí ve spolupráci problémy. Tento závazek nesmí aerolinky porušit po dobu deseti let, pokud tak učiní, mohou dostat pokutu až deset procent ročního obratu.

BA a Iberia budou i po spojení létat nadále pod svojí značkou. Akcionáři BA mají vlastnit v nové skupině podíl 55 procent a Iberie 45 procent. Nová skupina bude se 408 letadly létat do 200 destinací po celém světě. Silné postavení bude mít hlavně na linkách mezi Evropou a Severní Amerikou, Iberia je také lídrem trhu v letech mezi Evropou a Latinskou Amerikou, kde jí patří pětinový podíl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek