Maďarský ministr zahraničí kritizoval slovenskou účast ve V4

14.07.2010
čtk

Nový maďarský ministr zahraničí János Martonyi včera vyzdvihl středoevropské iniciativy vytvořené krátce po pádu komunismu jako Středoevropskou dohodu o oblasti volného obchodu (CEFTA) a zejména spolupráci Polska, Maďarska, České republiky a Slovenska v rámci visegrádské skupiny (V4). Fungování visegrádské čtyřky ovšem podle něj často záviselo na tom, „jaká byla vláda v Bratislavě“, řekl ve Vídni kriticky na adresu některých dřívějších slovenských vlád.

Občas fungovala (visegrádská čtyřka) dobře, občas špatně, občas vůbec ne, citovala agentura APA z projevu šéfa maďarské diplomacie proneseného na maďarském velvyslanectví ve Vídni.

Tématem jeho projevu předneseného v němčině byla středoevropská politika Maďarska. Jádro středoevropské politiky musejí podle Martonyie tvořit Rakousko a Maďarsko.

Ministr Martonyi se ve své řeči zmínil i o v současnosti napjatých vztazích Maďarska se Slovenskem a zejména s nedávno odstoupivší vládou premiéra Roberta Fica. Ficova koalice podle něj nalezla společný jmenovatel v oficiální politice nepřátelství vůči Maďarsku. Proto také v posledních čtyřech letech nastalo zhoršení (vzájemných) vztahů, postěžoval si. Vyjádřil ale zároveň přesvědčení, že s novou středopravou vládou v Bratislavě bude možné nalézt přátelštější cestu k řešení problémů.

Martonyi znovu odmítl kritiku ze strany Slovenska na adresu nedávno zavedených kontroverzních změn v zákoně o maďarském občanství (zákon o dvojím občanství), které hlavně v sousedních státech umožní udělovat maďarské občanství příslušníkům početných maďarských menšin.

Není podivuhodné, že o porušení teritoriální celistvosti mluví jen jedna země? řekl v narážce na to, že protesty proti nové zákonné normě nezazněly z Rumunska nebo Srbska, kde rovněž žijí maďarské menšiny. Ministr důrazně vyzdvihl, že Maďarsko neusiluje o revizi hranic: Nestaráme se o oblasti, o hranice, to je za námi – Budapešti prý jde jen o kulturní, jazykovou identitu menšin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek