Slovensko hlásí záplavové škody 700 milionů eur

14.07.2010
čtk

Škody nejméně za 695 milionů eur (více než 17,6 miliardy korun) způsobily v květnu a v červnu povodně na Slovensku. Země tak podle ministerstva financí splnila podmínku pro čerpání peněz z Fondu solidarity Evropské unie (EUSF), který je určen k překonávání následků přírodních katastrof. Vyplývá to ze zprávy, kterou má dnes projednat slovenská vláda. Žádost o čerpání prostředků by měla předložit do pátku.

Vydatné deště v květnu a v červnu způsobily záplavy prakticky v celé zemi. Přímé škody, které způsobily, ministerstvo financí vyčíslilo na 633,8 milionu eur, přičemž největší částku – 558,5 milionu eur – eviduje ministerstvo zemědělství, které započítalo i škody obcí a obyvatel v zasažených oblastech. Zbývající část, přes 61 milionů eur, směřovala na záchranné a zabezpečovací práce. Výše škod však může ještě vzrůst. Podklady zatím nepředložil slovenský úřad vlády a další nejméně čtyři úřady. Vyčíslování je obtížné i z toho důvodu, že v některých krajích stále platí druhý stupeň povodňové aktivity.

Aby mohlo Slovensko požádat o peníze z EUSF, musí podle podmínek fondu škoda přesáhnout 0,6 procenta hrubého národního důchodu za poslední rok, což je v případě Slovenska 378,21 milionu eur. Podle ministerstva to Slovensko splnilo, když přímé škody přesáhly hranici 600 milionů eur. Slovensko už v minulosti získalo z fondu skoro šest milionů eur na nápravu škod způsobených před šesti lety vichřicí ve Vysokých Tatrách. Silný vítr tehdy způsobil škody za zhruba 225 milionů eur.

Fond, který je určen k pomoci při řešení následků přírodních katastrof, vznikl v roce 2002 v reakci na ničivé záplavy v několika unijních zemích včetně České republiky. Od té doby z něj unijní státy získaly desítky až stamiliony eur. V minulosti se však objevily stížnosti, že nereaguje dost pružně a rychle.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek