Estonsko vstoupí do eurozóny 1.ledna 2011

14.07.2010
čtk

Ministři financí Evropské unie dali Estonsku konečné svolení ke vstupu do eurozóny od začátku příštího roku. Estonsko se tak stane 17. zemí používající euro. Informovala o tom včera agentura Reuters. Ministři rovněž stanovili konverzní kurz pro estonskou korunu na 15,6466 koruny za euro.

Rozšíření eurozóny na 17 členských států již minulý měsíc schválil v Bruselu summit Evropské unie. Estonsko, kde žije zhruba 1,3 milionu obyvatel, tedy zhruba stejně jako v Praze, bude v rámci eurozóny druhou nejmenší ekonomikou hned po Kypru.

Pobaltský stát je na několik let nejspíš poslední zemí, která evropskou jednotnou měnu, momentálně sužovanou největší krizí v historii, přijme. Češi se k tomu zatím vůbec nechystají, podobně jako ostatní země střední a východní Evropy.

Nejméně zadlužený stát v EU

Estonsko je navzdory nedávné ekonomické recesi, která v EU zasáhla nejvíc právě Pobaltí, vůbec nejméně zadluženým státem unie. Jeho celkový dluh činí jen sedm procent hrubého domácího produktu. V celé evropské sedmadvacítce je přitom přípustná hranice 60 procent HDP, kterou navíc většina zemí překračuje. Estonská vláda rovněž počítá s tím, že rozpočtový deficit se v blízké budoucnosti přehoupne z loňských 1,7 procenta HDP do přebytku.

Euro nás přes noc neučiní chytřejšími a nezvýší naši produktivitu, upozornila centrální banka. Vstup do eurozóny nicméně znamená, že důvěra v estonskou ekonomiku roste, dodala.

Hospodářství se propadlo o 14 procent

Estonská ekonomika se loni v důsledku světové finanční krize propadla o 14 procent. V letošním roce očekává vláda nárůst ekonomiky o procento. Estonská centrální banka dnes uvedla, že lednový vstup do eurozóny podpoří důvěru investorů, podle některých analytiků však zůstane hospodářský růst země slabý.

Ekonom Lars Christensen ze společnosti Danske Bank uvedl, že země by díky přijetí eura mohla na investory působit méně rizikovým dojmem. Vyjádřil však určitou nejistotu ohledně dlouhodobých přínosů vstupu do eurozóny. Nemyslím si, že to přinese výraznější podporu ekonomice, prohlásil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek