Ve vedení Polska se v jediném dni vystřídali 3 politici

09.07.2010
čtk

Polský Sejm, dolní komora parlamentu, si včera večer do svého čela zvolil dosavadního šéfa poslaneckého klubu vládní Občanské platformy (PO) Grzegorze Schetynu. Polsko tak zažilo mimořádný den, Schetyna se totiž za posledních asi deset hodin stal třetím politikem, který převzal prezidentské pravomoci. Informovala o tom agentura PAP.

Nezvyklou situaci v čele země zapříčinilo dubnové letecké neštěstí, při kterém u západoruského Smolenska zahynul prezident Lech Kaczyński. Po jeho tragické smrti převzal povinnosti hlavy státu tehdejší předseda dolní komory parlamentu Bronislaw Komorowski.

Ve čtvrtek ráno se ale Komorowski, který v neděli vyhrál předčasné prezidentské volby, vzdal postu maršálka Sejmu i poslaneckého mandátu. Od včerejších 8:30 SELČ tak podle polské ústavy povinnosti hlavy státu přešly na předsedu Senátu Bogdana Borusewicze, uvedla polská televizní stanice TVN24.

Faktickou moc má sice v Polsku vláda, prezident ale může vetovat zákony a má vliv na zahraniční a bezpečnostní politiku země. Komorowski během svého působení ve funkci hlavy státu podepsal například zákon omezující kouření v restauracích nebo schválil změny ve fungování Institutu národní paměti, který odhaluje a analyzuje citlivé otázky druhé světové války a komunismu. Navrhl také nového guvernéra Polské národní banky, kterým se stal bývalý premiér Marek Belka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek