Lukašenko obvinil Moskvu ze lhaní během plynové krize

04.07.2010
čtk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko obvinil Rusko ze lhaní v kauze omezení dodávek ruského plynu. Popřel také, že by Minsk zaostával za Ruskem a Kazachstánem při vzniku celní unie, byť Moskva uvádí, že se na ní Bělorusko nepodílí. Oznámila to agentura Reuters.

Ruská státní společnost Gazprom na čas omezila dodávky plynu do Běloruska, protože jí dlužilo peníze za surovinu. Minsk ale obvinil Gazprom, že mu nezaplatil za tranzit plynu do Evropy. Ruská společnost nicméně zpochybňuje výši dluhu, kterou Bělorusko uvádí.

Co jsme nyní viděli, byly velké lži o tom, o co jde s dluhy, prohlásil dnes Lukašenko. Rusové hrubě, ale profesionálně falšují všechno, co řekneme, a my pak vypadáme jako idioti, dodal.

Donedávna vřelé vztahy mezi Ruskem a Běloruskem v posledních měsících výrazně ochladly. Bělorusko za ruský plyn platí ze všech zákazníků Gazpromu stále nejméně a Lukašenko, který je v poslední době vstřícný k EU, po Moskvě požaduje zachování nízkých cen výměnou za udržení své loajality. Nynější plynová krize vznikla proto, že Minsk platil za plyn stejně jako loni a nerespektoval zvýšené ceny, které mu Gazprom od letoška účtuje.

Minsk a Moskva také uvažovaly o vytvoření celní unie, nakonec se však nedohodly a Rusko uzavřelo celní unii jen s Kazachstánem. Lukašenko dnes nicméně tvrdil, že Bělorusko ratifikovalo všechny potřebné dokumenty pro zapojení do unie. Musím říct, že co se týká celní unie, nezaostáváme za Ruskem nebo Kazachstánem ani o půl kroku nebo o milimetr, prohlásil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek