Maďarským prezidentem zvolen olympijský vítěz

30.06.2010
čtk

Novým maďarským prezidentem se stal podle očekávání Pál Schmitt, kandidát vládního Svazu mladých demokratů (Fidesz). Schmitt nahradí dosluhujícího Lászlóa Sólyoma, jehož mandát končí 5. srpna. Informovala o tom agentura MTI. Fidesz, který drtivě vyhrál dubnové volby, má v parlamentu ústavní dvoutřetinovou většinu.

Nad kandidátem opozičních socialistů Andrásem Baloghem, maďarským velvyslancem v Thajsku, zvítězil Schmitt hned v prvním kole volby. V 386členné sněmovně ho podpořilo 263 poslanců. Balogh získal 59 hlasů z celkem 322 platných hlasů. Prezidenta volilo 366 poslanců, 44 hlasů ale nebylo platných, uvedl zpravodajský server index.hu.

Osmašedesátiletý Schmitt je dvojnásobným olympijským mistrem v šermu z Mexika a z Mnichova. Později pracoval v olympijském hnutí, po pádu komunistického režimu vstoupil do politiky a působil jako diplomat i jako maďarský poslanec v Evropském parlamentu. Je rovněž předsedou maďarského olympijského výboru.

Schmitt v proslovu před volbou řekl, že jako prezident bude nestranný. Zopakoval, že se nechce stát protiváhou vlády a brzdit její činnost, ale že chce působit jako vyvážená síla při urovnávání možných politických sporů. Také zdůraznil, že Maďaři očekávají, že prezident bude otevřený spolupráci, blízko lidem a vždy připraven k dialogu. Podpořil také vládní plány pozměnit ústavu.

Skončeme s postkomunistickým obdobím transformace. Musíme vytvořit Maďarsko, které sice spočívá na své tisícileté historii, ale zároveň je moderní a sebevědomé. Taková má být i nová ústava pro sjednocený maďarský národ. To je naše historická zodpovědnost, řekl podle MTI.

Vyjádřil naději, že nový základní zákon nabídne trvalé hodnoty a zajistí právní ochranu a řád v zemi pro příští generace. Bez ohledu na to, jakými slovy bude formulován, musí být založen na obecném konsenzu a na svatém přesvědčení, že bude sloužit k prosazování vlády práva.

V souvislosti s ústavou musí být prezident neutrální vůči politickým stranám. To ale neznamená, že má být neutrální k hodnotám, prohlásil a dodal, že maďarský prezident musí symbolizovat jednotu všech Maďarů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek