FT: Francouzské a německé banky v ohrožení

21.06.2010
Euroskop

Investoři varují, že zátěžové testy evropských bank by mohly odhalit vzájemnou provázanost evropského bankovnictví a rozšířit „řeckou nákazu“ do dvou největších ekonomik EU, tvrdí dnešní vydání Financial Times.

Zveřejnění zátěžových testů schválili lídři EU na čtvrtečním summitu v Bruselu. Jejich rozhodnutí posílilo obavy z rostoucích expozic francouzských a německých bank vůči slabým zemím eurozóny jako Řecko nebo Španělsko. Zátěžové testy mohou ukázat, že francouzské a německé banky jsou příliš silně vystaveny slabým ekonomikám, což může dostat trh s francouzskými a německými dluhopisy pod tlak.

Minulý týden Banka pro mezinárodní platby (Bank for International Settlements) zveřejnila údaje potvrzující, že obzvláště francouzské a německé banky mají významné expozice v Řecku, Irsku, Portugalsku a Španělsku. Pokud dojde v některé z těchto zemí k bankrotu, mohou utrpět těžké ztráty. Podle údajů ze 14. června francouzské a německé banky držely na konci roku 2009 v řeckých, irských, portugalských a španělských dluhopisech 958 miliard dolarů.

Mnoho investorů se obává, že evropští politici zátěžové testy bank zastaví. Současně varují, že se to stává ožehavým tématem obzvláště ve Francii. Lidé blízcí provádění testů naznačují, že by výsledky mohly obsahovat odhalení nebezpečného ohrožení bank ve velkých evropských státech.

Německo již začalo s řešením problémů některých svých bank, včetně restrukturalizace národní hypotéční banky Hypo Real Estate. Francie s výraznějším státním deficitem si ale nemůže záchranu svých slabých bank dovolit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek