Německý hospodářský růst asi překoná očekávání

21.06.2010
čtk

Německá ekonomika by letos mohla vykázat růst až dvě procenta, tedy mnohem víc, než se dosud čekalo. Řekl to v neděli německý ministr financí Wolfgang Schäuble. V nadcházejících letech se ale průměrný růst podle něj těžko dostane nad 1,5 procenta. Schäuble a někteří další politici už začátkem tohoto měsíce avizovali, že růst bude v porovnání s předchozími odhady asi vyšší.

Na konci ledna vláda odhadovala, že ekonomika letos vykáže růst v rozsahu 1,4 procenta, i když někteří analytici hovořili až o tříprocentním růstu. Podle nynějších odhadů by se mělo tempo oživení výrazně zrychlit ve druhém čtvrtletí, tedy právě teď. Možná se k dvouprocentnímu růstu přiblížíme víc, než jsme se odvážili odhadovat ještě před pár týdny, řekl ministr.

V rozhovoru s časopisem WirtschafsWoche ale Schäuble poznamenal, že v nejbližších letech se hospodářský růst v průměru jen těžko dostane nad 1,5 procenta. Na vině je prý částečně demografický vývoj. Někteří politici a výzkumné ústavy se rovněž obávají, že hospodářskému růstu by mohla uškodit úsporná opatření, která zavádějí evropské vlády. Ty se snaží odvrátit riziko šíření dluhové krize z Řecka.

Hospodářský růst zadlužení nevyřeší

Americký prezident Barack Obama v této souvislosti minulý týden řekl, že problémy s veřejnými financemi by se měly řešit ve střednědobém výhledu. Upozornil tak, že snaha o snížení rozpočtových schodků nemá jít na úkor hospodářského oživení. Schäuble ale obhajuje rozhodnutí Německa přistoupit k největším úsporným opatřením od druhé světové války. Samotný hospodářský růst podle něj zemi nepomůže vypořádat se s vysokým deficitem.

Spojené státy si mohou myslet, že enormní dluhy svých domácností mohou vyřešit silným růstem. Já si to nemyslím, ale nechci jim dávat rady, řekl ministr. Něco takového v Německu nepřipadá v úvahu, protože my v nejbližších letech v průměru sotva udržíme vyšší hospodářský růst než 1,5 procenta, z části kvůli našemu demografickému vývoji, dodal.

Schäuble také řekl, že jeho povinností je řešit příčiny krize a jednou z nich je deficit veřejných financí. Spojené státy ale tento přístup trochu potlačují, myslí si ministr. Kancléřka Angela Merkelová v sobotu řekla, že Evropa se na schůzce G20 v Torontu příští týden bude snažit prosadit rychlé ukončení programů na podporu fiskální politiky. Propagovat chce prý naopak rozpočtovou konsolidaci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek