Barroso a Cameron: Spravme rozpočty a zvyšme dohled na trhem

17.06.2010
čtk

Evropská unie musí dát do pořádku veřejné finance, oživit důvěru spotřebitelů i investorů a přistoupit k reformám finančních trhů tak, aby se nad nimi vytvořil efektivní dohled. Shodli se na tom dnes na jednání před summitem EU předseda Evropské komise José Barroso s britským premiérem Davidem Cameronem, pro kterého summit znamená první vrcholnou schůzku EU v nové funkci.

Cameron zdůraznil, že ač Británie nemá zájem o vstup do eurozóny, je pro ni seskupení unijních zemí platících eurem naprosto nezbytné. Eurozónou teď zmítají vážné potíže vyvolané dluhovými problémy Řecka i dalších zemí, což se projevilo na výrazném oslabení eura. Spolu se švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem dnes zveřejnili článek v listu Financial Times, v němž vyzývají EU k boji proti deficitům i přísnější finanční regulaci.

Na dnešním summitu se lídři EU pokusí přesvědčit finanční trhy, že současnou dluhovou krizi zvládají. Po schválení finanční pomoci Řecku a vytvoření garančního fondu v objemu stovek miliard eur pro případ rozšíření krize do dalších zemí se šéfové států a vlád rovněž pokusí najít alespoň částečnou dohodu na změně unijních rozpočtových pravidel.

Cameron s Reinfeldtem rovněž vyzvali k větší transparentnosti v bankovním systému. EU by podle nich měla tlačit na určitou celosvětovou bankovní daň, která by zajistila, že finanční ústavy za případnou budoucí krizi zaplatí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek