Slovensko nechce přispět na pomoc Řecku

16.06.2010
Euroskop

Přispěje Slovensko 816 miliony eur do balíčku na pomoc Řecku? Vláda Roberta Fica to před volbami nerada a jako poslední země eurozóny slíbila. K ničemu se ale nezavázala a odsunula vše až na období po volbách. Opoziční strany podíl země na řeckém balíčku v hodnotě 110 miliard eur tvrdě kritizovaly. Slovensko totiž peníze nemá a musí si je samo půjčit.

Volební výsledek na Slovensku možná změní postoj Bratislavy k půjčce Řecku. Podíl Slovenska není velký, může mít ale symbolický význam. Všichni členové eurozóny mají 16. června podepsat Rámcovou dohodu o mechanismu evropské finanční stability (EFSF). Právní dokument, na kterém se ministři financí dohodli tento měsíc, upřesňuje způsob ručení za případné úvěry Řecku.

„Byla by to vážná rána pro EFSF a schopnost eurozóny stát za svými členy, řekl pro Euobserver významný představitel eurozóny.

110 miliardovou pomoc Řecku si rozdělí státy eurozóny (80 miliard eur) a Mezinárodní měnový fond. Nejvíce peněz „vyjde na Německo (22,34 miliard eur), nejméně na Maltu (72 milióny eur).

Budoucí premiérka Iveta Radičová v úterý znovu potvrdila, že je proti podílu Slovenska na finanční pomoc Řecku. Důvodem jsou podle ní povodně, na jejichž odstranění musí zdroje primárně směřovat.

Nesouhlas s podporou Řecku před volbami vyjadřovali kromě SDKÚ-DS i další členové budoucí vládní koalice – Svoboda a Solidarita budoucího ministra financí Roberta Sulíka a slovensko-maďarská strana Most-Híd. Půjčku pro Řecko naopak obhajovalo KDH.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek