Klesne euro na paritu s dolarem?

30.05.2010
čtk

Kurz eura podle mnohých ekonomů čeká kvůli krizi státních dluhů v Evropě výrazný pokles. Dodávají ale také, že slabší euro může evropskou ekonomiku posílit, napsala agentura AP.

Předpovědi kurzu eura ke konci letošního roku se většinou drží mezi 1,15 až 1,22 dolaru. Někteří dokonce předpovídají, že kurz v příštím roce klesne na paritu jedno euro za dolar, kde nebyl od července 2002. Proti pátečnímu kurzu 1,23 eura za dolar je to pokles o 18,7 procenta.

Takový pokles může projektu jednotné evropské měny ubrat lesk a lidem z eurozóny sníží kupní sílu u dováženého zboží. Pokud by byl pokles ale dostatečně pozvolný, prospěl by exportu a problémovou evropskou ekonomiku by tak podpořil. Zboží a služby od firem, které se soustředí na vývoz mimo eurozónu, by totiž za hranicemi bloku dostaly cenovou výhodu. Mezi investory by následně polevily obavy z dopadu Evropy na světovou ekonomiku a akciové trhy.

Se slabším kurzem eura prodají například majitelé pařížských hotelů více pokojů turistům ze Severní Ameriky a Italové prodají více bot a oděvů. Ve Španělsku by se mohly začít plnit opuštěné pobřežní rezidence poté, co splaskla bublina realitního trhu. A protože Čína a další asijské ekonomiky navázaly své měny na dolar, slabší euro může pomoci eurozóně v obchodu s Asií.

To všechno by byla úleva pro představitele Spojených států i americké investory, kteří se v posledních týdnech ohlížejí po Evropě s obavami. Dluhy několika evropských zemí dolehly i na ceny akcií.

Pro Evropu představuje export klíčový faktor na cestě z hospodářské recese. V posledním čtvrtletí minulého roku se vývoz z eurozóny zvýšil o 1,9 procenta proti předchozím třem měsíců a dosáhl 838 miliard eur, tedy 36 procent ekonomického výkonu eurozóny.

A tento trend pokračuje. V březnu se export eurozóny zvýšil o 22 procent na 134,9 miliardy eur proti 110,3 miliardy před rokem.

Evropským vládám se podařilo kurz eura zpomalit dohodou o balíku 110 miliard eur pro Řecko a rezervou jednoho bilionu dolarů na pomoc dalším zemím, které se dostanou do potíží. V pohledu na schopnosti evropských států splácet dluhy ale skepse dlouhodobě přetrvává. Zpochybňuje se také, zda v eurozóně zůstanou všichni její členové.

Jedním z těch, kdo kurz tipuje na dolar za euro pro příští rok, je například devizový analytik Hans Redeker z BNP Paribas. Děje se řada negativních věcí a to znamená, že euro v současnosti zůstane pod tlakem. Výrazně podhodnocené euro ale nakonec potřebujeme, aby se eurozóna udržela pohromadě, citovala Redekera AP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek