Portugalci demonstrují proti škrtům

29.05.2010
čtk

Největší portugalské odbory dnes vytáhly do ulic Lisabonu demonstrovat proti chystaným úsporným opatřením socialistické vlády Josého Sócratese. Portugalsko se podobně jako další země jižní Evropy potýká s vysokou zadlužeností.

Všeobecná konfederace portugalských pracujících (CGTP), která má na 725.000 členů, zvažuje také možnost vyhlásit v nadcházejících týdnech generální stávku.

Protesty veřejnosti proti snižování mezd jako prostředku k omezení rozpočtového schodku jsou dosud v Portugalsku mnohem slabší než jinde v Evropské unii, zejména ve srovnání s nepokoji v Řecku. Odbory však uvedly, že sobotní shromáždění signalizuje strategii vystupňování odporu proti vládním opatřením.

Socialistická vláda, která má v parlamentu menšinu, oznámila 13. května za podpory hlavní opoziční strany, sociálních demokratů (PSD), zvýšení daní a snížení výdajů. Cílem vládního plánu je uklidnit investory znepokojené tím, zda Portugalsko bude schopno splácet své dluhy. Portugalský rozpočtový schodek by se podle tohoto plánu měl letos snížit na 7,3 procenta hrubého domácího produktu z loňských 9,4 procenta. V roce 2013 by měl dosahovat už jen 2,8 procenta HDP.

CGTP nemají podporu druhých největších odborů, Všeobecného svazu portugalských pracujících (UGT), který má 500.000 členů. UGT má tradičně blízko k vládním socialistům. Kritizuje sice úsporná opatření, ale k protivládním protestům se nechce připojit.

Portugalsko je typickým příkladem finančně slabé země na periferii eurozóny. Investoři mají obavy, aby se jeho situace nezhoršila natolik, že si země nebude schopna půjčovat peníze volně na trhu, jako ostatní země. Do podobné situace už se dostalo nedávno Řecko, jemuž trh nebyl kvůli vysokým dluhům Řecka ochoten půjčovat za nízké úroky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek