Řecko prý plánuje emisi krátkodobých vládních dluhopisů

25.05.2010
čtk

Řecko prý uvažuje o vydání krátkodobých vládních dluhopisů, které by nabídlo na trhu v červenci, kdy vyprší splatnost jiných vládních dluhopisů. Hodnota emise by se mohla pohybovat kolem 4,56 miliardy eur (117,3 miliardy Kč), což odpovídá hodnotě dluhu, kterou Řecko bude muset v červenci splatit. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký situaci. Řecko naposledy nabídlo vládní dluhopisy na trhu v dubnu.

Řecko uvažuje o půjčce na trhu v červenci, pokud to podmínky na trhu dovolí. Částka se bude pohybovat kolem částky splatných státních dluhopisů, uvedl zdroj. Řecko musí do 16. července splatit roční a šestiměsíční dluhopisy za 2,16 miliardy eur a 23. července 13týdenní dluhopisy za 2,4 miliardy eur.

Řecko získalo od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu příslib půjčky v objemu až 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč) na svoji záchranu. V rámci podmínek úvěru může i nadále vydávat krátkodobé státní dluhopisy, dlouhodobé dluhopisy však nesmí vydávat do roku 2012.

Řecko na konci loňského roku odhalilo skutečný stav veřejných financí, a ztratilo tak důvěru finančních trhů. Ocitlo se proto v dluhové krizi. Úroky z řeckých dluhopisů na trhu vzrostly na neúnosné úrovně a bez rekordní mezinárodní pomoci by Atény musely vyhlásit platební neschopnost. Situace země vyvolala otřesy na finančních trzích a ohrožuje i euro.

Země v dubnu prodala tříměsíční vládní dluhopisy za 1,95 miliardy eur. Peníze použila na splacení jiných krátkodobých dluhopisů, kterým končil termín splatnosti. Řecko však muselo zaplatit téměř dvojnásobný úrok než při předchozí aukci v lednu, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek