Rusko zpracovalo dokument o zásadách zahraniční politiky

22.05.2010
čtk

Bez větší pozornosti ruského tisku byl v Moskvě publikován důvěrný dokument ruského ministerstva zahraničí věnovaný úkolům, které ruské diplomacii ukládá Kreml v dlouhodobém úsilí o modernizaci země. Analýzu, kterou v únoru předložil prezidentu Dmitriji Medveděvovi ministr zahraničí Sergej Lavrov, získal a v plném znění publikoval nezávislý týdeník Russkij Newsweek.

Obsahem dokumentu jsou doporučení, jak využít momentální zahraničně politické a ekonomické situace ve světě k aktivizaci programu modernizace Ruska. Ten se stal těžištěm kremelské politiky, která chce z Ruska, nerozvinutého státu odkázaného na výnosy z prodeje surovin, učinit moderní vlivnou mocnost srovnatelnou se Západem.

Vítaným startem k modernizačním krokům je podle ruských diplomatů globální hospodářská krize, kterou svět prochází po skončení studené války. Východiska z krize mohou nastolit nové priority v mezinárodní politice. Krize navíc z ruského pohledu odstranila historické výhody západních států, a vytvořila příznivější podmínky pro historický nástup modernizovaného Ruska.

Ruská analýza vysílá na Západ vesměs pozitivní signály. Kritizuje sice jednostrannou konfiguraci finančního systému orientovaného na USA, nicméně oceňuje pevnost západoevropského modelu sociálního státu, jehož životaschopnost krize podle dokumentu jen potvrdila.

Ruské ministerstvo zahraničí se až překvapivě energicky hlásí k modernizačním aliancím se spřízněnými partnery, k nimž řadí především západoevropské státy a Evropskou unii jako celek.

Spojeným státům analýza přisuzuje dál v ruské mezinárodní politice klíčovou roli. S Washingtonem chce Moskva spolupracovat v celosvětovém i regionálním měřítku s cílem posílit světovou stabilitu, urovnávat konflikty a krize i koordinovat kroky bránící novým výzvám a hrozbám včetně globálních klimatických změn.

Značné naděje vkládá Kreml do amerického prezidenta Baracka Obamy. Jeho politika se podle dokumentu soustřeďuje na směry zásadně významné i pro Rusko – kontrolu zbrojení, nešíření jaderných zbraní a boj proti terorismu.

Jako konkrétní cíl stanoví analýza realizaci smlouvy START snižující stav jaderných zbraní, a také zablokování jednostranného systému protiraketové obrany, který by mohl oslabit potenciál ruského odstrašení. Moskva by podle dokumentu měla přesvědčit NATO, aby přeformulovalo svou existující strategickou koncepci vůči Rusku v souladu s požadavky postkonfrontačního světa.

Analýza ruských diplomatů podrobně konkretizuje potenciál jednotlivých států a regionů pro ruské modernizační plány a uvádí, v kterých oblastech je spolupráce Ruska se zahraničními partnery zvlášť žádoucí.

Zatímco například Spojené státy jsou pro Moskvu významné jako zdroj investic, inovací a know-how ve sféře řízení, Německo jako partner v plynárenství a energetice, Francie ve sféře automobilového průmyslu a Itálie v oblasti leteckého a dopravního strojírenství, Česká republika je pro Kreml atraktivní zejména ve farmaceutickém průmyslu a Slovensko v jaderné energetice a výrobě zdravotnického zařízení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek