Euro podle Francie není v nebezpečí

20.05.2010
čtk

Francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová nesdílí názor německé kancléřky Angely Merkelové, že euro se nachází v nebezpečí. Lagardeová to dnes uvedla v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL. Výroky Merkelové dostaly ve středu pod tlak kurz eura a akciové trhy.

Rozhodně si nemyslím, že euro je v nebezpečí, řekla ministryně. Euro je solidní a důvěryhodná měna, dodala. Kurz jednotné evropské měny v posledních týdnech prudce oslaboval kvůli obavám, že problémy se zadlužením v Řecku by se mohly rozšířit i do dalších členských zemí eurozóny, připomněla agentura Reuters.

Merkelová hovořila o ohrožení eura při středečním projevu v německém parlamentu. Prohlásila rovněž, že nynější problémy společné měny jsou největší zkouškou Evropy od podpisu římských smluv, kterými vzniklo Evropské hospodářské společenství.

Lagardeová dnes uvedla, že podporuje plány Merkelové na uskutečnění řady opatření na podporu eura a ekonomiky eurozóny. Potvrdila však, že Francie se nepřipojí k úternímu rozhodnutí Německa zakázat spekulace na pokles některých akcií a vládních dluhopisů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek