Priority ČR na vnitřním trhu EU

19.05.2010
Euroskop

Překonání překážek vnitřního trhu je zásadní pro hospodářský růst Evropy, zdůraznil náměstek Martin Tlapa na setkání s novináři věnovaném prioritám Ministerstva průmyslu a obchodu v oblasti EU. Navázal na zprávu o vnitřním trhu, kterou 10. května zveřejnil bývalý komisař a profesor z Univerzity v Bocconi Mario Monti a přiblížil aktuální vývoj společné obchodní politiky.

Montiho zpráva vytvořená na základě rozsáhlých konzultací ukázala, že vnitřní trh nefunguje a je třeba pokračovat v odstraňování překážek obchodu. Bývalý komisař varuje před sklouznutím k ekonomickému nacionalismu v době krize. Zpráva úzce souvisí se Strategií Evropa 2020, jejíž návrh představila Evropská komise v březnu a o níž bude Evropská rada rozhodovat na červnovém summitu.

Problematickým bodem ve zprávě je pro ČR návrh harmonizovat daně v EU. Zatímco s určitou mírou harmonizace nepřímých daní by Česko souhlasilo, sjednocování přímých daní zásadně odmítá. Další slabinou zprávy je podle Tlapy nestanovení cíle integrace.

Prohloubení vnitřního trhu, které bylo jednou z hlavních priorit českého předsednictví, zůstává i nadále pro ČR důležitým bodem. Nyní se jedná o implementaci směrnice o liberalizaci služeb známé jako tzv. Bolkensteinova směrnice. Zatímco Česko směrnici plně implementovalo, některé státy stále pokulhávají. Implementace směrnice o službách je totiž velmi náročným procesem a například v České republice bylo při implementaci směrnice zapotřebí změnit třicet šest zákonů.

Evropský parlament bude spolurozhodovat o obchodu

Obchodní politika EU zaznamenala po vstupu v platnost Lisabonské smlouvy zásadní změny. Evropský parlament získal právo spolurozhodovat, což může prodloužit rozhodovací proces a snížit její flexibilitu.

Na summitu EU-Rusko bude předmětem jednání vstup Ruska do Světové obchodní organizace. O něm se nicméně vede diskuze již 16 let. Jeho přistoupení k organizaci, jejímiž členy je naprostá většina zemí, Česko podporuje, jelikož povede k větší transparentnosti.

Na včerejším summitu EU-Mercosur se oba partneři shodli na obnovení jednání o liberalizaci vzájemného obchodu. K dohodě došlo i přes nedávný nesouhlas ministrů zemědělství EU, kteří se obávají dopadu dovozu levných jihoamerických produktů na evropské zemědělce. Na otevření trhu Mercosur má Česko ofenzivní zájem především v oblasti automobilového průmyslu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek