Německo zakázalo spekulace na pokles některých akcií a dluhopisů

19.05.2010
čtk

Německá vláda zakázala od půlnoci z úterý na středu takzvané prodeje nakrátko, to znamená spekulace na pokles, u akcií desítky předních německých finančních institucí, vládních dluhopisů zemí eura i úvěrových swapů CDS na tyto dluhopisy. Oznámil to mluvčí německého ministerstva financí a poté upřesnil německý úřad pro regulaci finančního trhu BaFin.

Zákaz vstupuje v platnost o půlnoci, řekl mluvčí ministerstva. BaFin upřesnil, že zákaz by měl platit do 31. března příštího roku a jeho důvodem je mimořádná rozkolísanost, která v poslední době zasahuje dluhopisy zemí eurozóny.

Zlikvidujeme posly špatných zpráv

Krok Berlína je reakcí na otřesy na trzích vyvolané řeckou dluhovou krizí a obavou investorů z jejího šíření do dalších slabých zemí eura. Vládní činitelé zemí jako Řecko, Německo nebo Francie pojali teorii, že za krizi nemůže ani tak odhalení pravdy o rozsáhlé zadluženosti Řecka a dalších států, jako spíš spekulanti na finančních trzích. Tento postoj ekonomičtí komentátoři vesměs hodnotí jako konspirační teorii, svalování vlastní viny na jiné a snahu zlikvidovat posly špatných zpráv.

Šéf úřadu BaFin Jochen Sanio dokonce na počátku května, kdy otřesy kvůli řecké krizi zatím vrcholily, podle agentury Reuters prohlásil, že spekulanti vedou proti eurozóně útočnou válku. Působí zde údajně zlovolné síly ze stínového finančního sektoru, které je třeba zcela vykořenit, protože zákazy izolovaných tržních nástrojů a produktů podle šéfa úřadu nebudou mít žádný větší účinek.

Naznačuje to, že u německých činitelů propuká zoufalství a že chtějí odradit trhy od něčeho, co považují za spekulativní útoky na finanční trhy eurozóny, řekl agentuře Reuters analytik chicagské firmy Easy Forex Michael Malpede.

Euro dále padá

Kurz eura, který během dneška mírně zpevňoval, se po zprávě o německém plánu propadl k dolaru o více než jedno procento až na nové čtyřleté minimum pod hranici 1,22 USD. Euro podkopaly i plány ministrů financí EU na zavedení zvláštní daně z finančních transakcí.

Zákazy krátkých prodejů akcií, v nichž investoři prodávají půjčené akcie, aby je za nižší cenu později skoupili zpět, dočasně zavedly vlády řady vyspělých zemí v rekci na eskalaci finanční krize na podzim 2008. Chtěli tím tehdy zmírnit propady cen akcií finančního sektoru. Tentokrát se zákaz týká i dluhopisů a CDS, na něž se nyní investoři soustředí nejvíc.

Na rozdíl od minulých zákazů všech prodejů nakrátko nyní Německo zakazuje pouze nahé prodeje, to znamená virtuální transakce, kde aktiva, o něž jde, do transakce žádná strana nevkládá a pouze ten, kdo sázku prohraje, vyplatí vsazenou částku. Kromě transakcí na akcie a dluhopisy jde i o transakce na CDS, což je forma pojištění dluhopisů proti platební neschopnosti.

Ceny bezpečných dluhopisů rostou

Zatímco ceny obligací slabých zemí eura jako Řecko a Portugalsko prudce klesají a úroky z nich rostou, ceny bezpečných dluhopisů USA, Německa i některých dalších silných zemí eura mají tendenci růst. Podle hlavního ekonoma italské bankovní skupiny Unicredit Marca Annunziaty nejde o žádné panické prodeje jako na podzim 2008 po krachu banky Lehman Brothers, ale jen o přeceňování státních rizik různých zemí eurozóny vzhledem k tomu, že za deset let trvání eura se rozdíly mezi riziky těchto zemí nezmírnily, ale naopak výrazně zvětšily. Některé cenové pohyby byly možná přehnané, celkově však výnosy dluhopisů zemí eura po nich nejsou nijak daleko od fundamentálních faktorů, napsal Annunziata v listu The Wall Street Journal Europe.

Analytici mají o účinnosti německého plánu silné pochyby. Problém je, že investoři mohou jít prodávat nakrátko kamkoli jinam, takže pokud se nezavede globální zákaz, nebude to mít podle mě žádný účinek, řekl Tim Ghriskey z newyorské Solaris Asset Management.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek