Brusel zakročí proti spekulacím se státními dluhy

17.05.2010
čtk

Evropská komise zakročí proti spekulacím se státními dluhy prostřednictvím takzvaných Credit Default Swapů (CDS). Novinářům to dnes v Bruselu řekl eurokomisař Michel Barnier. CDS představují finanční nástroj, jehož prostřednictvím lze v podstatě sázet na bankrot vybraného státu. Mohou tak činit i investoři, kteří nedrží dluhopisy dané země, v tomto případě se používá označení Naked CDS.

Tito lidé neradi vychází na světlo, tak my je tím světlem zaplavíme, řekl Barnier na adresu spekulantů. Ty velká část evropských politiků viní ze zhoršení dluhové krize v Řecku, které se ocitlo na hraně bankrotu a bez pomoci unie by velmi pravděpodobně i zbankrotovalo. Už v (loni) říjnu jsem řekl, že si chceme s touto záležitostí poradit velmi razantně, dodal francouzský eurokomisař.

Zatím není jasné, zda komise navrhne úplný zákaz obchodů s Naked CDS. Podle Barniera ale bude pokutovat zneužití trhu, který byl dosud neregulovaný. K regulaci spekulací se státními dluhy, vyzvala unii i německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. K jejich názoru se připojila i drtivá většina lídrů členských států EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek