Hrozí Belgii teroristický útok?

17.05.2010
čtk

Šéf jedné z pákistánských radikálních skupin kritizoval belgický zákon zakazující na veřejnosti nošení burek či nikábů, tedy tradičních závojů muslimských žen, který schválili místní poslanci. V dnešním belgickém tisku se kvůli tomu rozproudila diskuze, zda není země kvůli tomu vystavena riziku nějakého útoku.

Hrozí Belgii atentát? ptá se list DH Les Sports. Žádná přímá hrozba proti Belgii, hlásá naopak titulek deníku Le Soir. Další z listů La Libre Belgique svůj článek uvádí slovy, že připravovaný zákon, který už čeká jen souhlas horní komory, irituje.

Háfiz Saíd, který stojí v čele jedné z pákistánských radikálních skupin, o zákonu řekl, že jde o konspiraci proti islámu. Tím, že šahají na tyto symboly našeho náboženství, nás chtějí tyto země ponížit, prohlásil. Kromě Belgie podobné kroky chystá i Francie i některé další země, přičemž určité místní zákazy burek či nikábů už v Evropě nyní platí.

Podle La Libre Belgique radikální křídlo jeho organizace s názvem Laškare tajjaba patří k nejnebezpečnějším skupinám na světě, přičemž třeba indické úřady ho viní z krvavých útoků v Bombaji, kde přišly v roce 2008 o život mnoho desítek lidí. Na svém kontě má i další útoky.

Belgická vláda situaci monitoruje, nicméně zatím nepovažuje hrozbu možného útoku za zvýšenou. Bezpečnostní složky to berou velmi vážně, avšak předpokládáme, že nyní není třeba přijímat nějaká rozhodnutí, uvedl jeden z vládních představitelů Benoît Ramaker. V Belgii tak stále panuje na čtyřstupňové stupnici možné hrozby stupeň číslo dva.

Nedávno se také na internetu objevilo amatérské video, v němž autoři hrozí Belgii i dalším evropským zemím kvůli zvažovaným zákazům tradičních oděvů. Video je poskládáno z fotografií, na nichž jsou vyobrazeny zahalené ženy se samopaly v rukou či různí muslimští radikálové. Do toho se objevují psaná varování, která hrozí odplatou v případě, že budou tradiční oděvy muslimských žen zakázány. Země, které možnost nosit tyto oděvy omezí, se prý vystavují složité situaci. Tu nicméně video blíž neupřesňuje, tedy kromě zmiňovaných snímků radikálů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek