Pokles eura bude pokračovat

16.05.2010
čtk

Společná evropská měna euro má za sebou týdny vytrvalého poklesu a podle analytiků v něm bude ještě pokračovat. Euro sice zhruba před týdnem prudce zpevnilo v reakci na dohodu evropských lídrů o vytvoření masivního stabilizačního fondu, analytici ale nevěří, že dohoda něco zásadního změní. Strukturální problémy, které tíží část zemí v eurozóně, totiž hned tak nezmizí a budou vyžadovat čas.

Euro se na vlně euforie kolem stabilizačního fondu vůči dolaru nejprve vyšplhalo až na 1,31 USD, hned další den ale obnovilo poklesu a k růstu už se nevrátilo. Do konce týdne kleslo až na 1,2350 USD a je nejslabší od října 2008.

Obchodníci a investoři upozorňují na řadu rizik, kterým bude euro čelit. Často zmiňují zavádění úsporných opatření v souvislosti se snahou výrazně omezit rozpočtové schodky, což podle nich sníží tempo růstu ekonomiky, a zpomalí tak celý proces hospodářského oživení v Evropě. Diskutabilní jsou ale i vyhlídky velkých evropských bank, z nichž některé drží velké objemy státních dluhopisů.

Nepříznivý pohled na euro teď nabírá obrátky, upozorňuje Daniel Katzive z oddělení globálních devizových obchodů v makléřské společnosti Credit Suisse Securities. Jiní analytici zmiňují i krok Evropské centrální banky (ECB) začít s nákupem státních dluhopisů a naznačují, že ECB zřejmě bude držet základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta možná ještě dlouho.

Za poslední týden euro vůči dolaru oslabilo o více než čtyři procenta a od začátku roku je slabší o více než 13 procent. Ze všech hlavních světových měn tak má jednoznačně největší ztráty. Podle ryze technické analýzy by se euro mohlo zastavit kolem 1,2330 USD, což je podle analytika skandinávské banky Nordea Borise Simondera nejbližší hranice podpory. Pokud ji neudrží, pak zřejmě spadne až do pásma 1,18 až 1,20 USD.

Pokles eura je podle analytiků zřejmě nevyhnutelný i dlouhodobě. Banka UBS odhaduje, že na konci roku bude jedno euro už jen za 1,15 USD, příští rok podle ní klesne na zhruba 1,10 USD. Tak nízko bylo euro naposledy v roce 2003.

K poklesu eura na konci týdne zřejmě přispěly i spekulace, které se objevily ve španělském listu El País. Ten napsal, že když evropští lídři před týdnem v Bruselu domlouvali podmínky vytvoření stabilizačního fondu, francouzský prezident Nicolas Sarkozy pohrozil, že pokud německá kancléřka Angela Merkelová plán nepodpoří, Francie opustí eurozónu. Paříž spekulace nekomentovala a není jasné, zda Sarkozy svá slova, pokud je vůbec vyřknul, myslel vážně.

Pokud něco takového pronese prezident evropské dvojky, scénář rozpadu eurozóny už není jen bláznivou vizí europesimistů. Trh se pochopitelně lekl, řekl ČTK hlavní analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Francie má po Německu druhou největší ekonomiku v eurozóně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek