FT: Británie by mohla schválit reformu bank i sama

15.05.2010
čtk

Nová britská vláda je připravena restrukturalizovat tamní bankovní sektor i sama, pokud se změnami nezačnou další země. V rozhovoru pro dnešní vydání ekonomického listu Financial Times to řekl nový ministr obchodu a podnikání Vince Cable. Bankéři už teď dávají najevo obavy, jak velkou moc bude nový ministr mít.

K žádnému normálu se vracet nebudeme. Bankovní sektor bude muset akceptovat disciplínu v tom smyslu, jak podniká. Bude to regulatorní disciplína a chystáme i restrukturalizaci, upozornil Cable. Specifické změny by si podle něj mohla vyžádat revize návrhu na oddělení maloobchodní a investiční součásti bank, i kdyby to mělo být jen v Británii.

Nemůžeme odmítnout ani tu možnost, že bychom přijali jednostranné rozhodnutí, řekl ministr k chystaným změnám. Předběžnou zprávu by měla mít příslušná komise hotovou asi do roka.

Cable je liberálním demokratem, jehož strana se dostala k moci díky dohodě o koaliční spolupráci s konzervativci. Ti nemohli vládnout sami, protože si ve volbách nezajistili jasnou většinu. Pozornosti se Cableovi dostalo během globální finanční krize, když asi před dvěma lety varoval před blížícími se problémy. Nyní je podle něj nová vláda připravena banky donutit, aby firmám více půjčovaly. Banky jsou teď nečinné, řekl.

Někteří bankéři se ale obávají, že pokud se Británie rozhodne prosadit hluboké změny sama a jednostranně, klienti z britských bank odejdou a začnou si otevírat účty v zahraničí. Sektor finančních služeb je přitom pro Británii velmi důležitý.

V jiném rozhovoru v listě Guardian ministr dokonce řekl, že rozděleny by měly být velké britské banky Royal Bank of Scotland a Barclays Bank. To by podle ministra bylo v zájmu ekonomiky. Cable je v médiích obecně vnímán jako jeden z nejostřejších kritiků chamtivosti bankéřů a excesů, kterých se banky dopustily.

Ministrova snaha omezit některé aktivity bank je podle něj plně v souladu s tím, co má v úmyslu prosadit i ministr financí George Osborne, jehož nominovali konzervativci.

Pravicoví konzervativci jsou většinou s bankami zadobře, v současné době jsou ale pod značným tlakem, aby ukázali tvrdou ruku. Kvůli finanční krizi se totiž řada bank ocitla ve vážných problémech, ze kterých jim musely pomáhat vlády. V Británii to nebylo jinak a země má teď sama co dělat, aby po záchraně bank znovu naplnila svou vlastní pokladnu.

Prioritou nové vlády je tudíž snížit rekordní rozpočtový deficit, který už se vyšplhal nad 11 procent hrubého domácího produktu. Záměrem je zavést bankovní daň a také snížit nadměrně vysoké prémie, které si bankéři běžně vypláceli. Britská centrální banka ale nabádá k opatrnosti a varovala před unáhlenými kroky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek