Příjmy Řecka z turistiky zřejmě klesnou až o 9 procent

15.05.2010
čtk

Příjmy Řecka z turistiky letos zřejmě klesnou o sedm až devět procent. Uvedl to šéf hotelové federace Hellenic Hotel Federation Andreas Andreadis. Cestovní ruch je přitom velmi důležitý pro ekonomiku země, která se potýká s dluhovou krizí, a na celkovém hrubém domácím produktu má téměř pětinový podíl.

Uvidíme velký pokles příjmů, protože ceny (dovolených) se snižují. V současnosti očekáváme pokles (příjmů) o sedm až devět procent, uvedl Andreadis v rozhovoru pro agenturu Reuters. Pro řecký cestovní ruch byl velmi obtížný již loňský rok, kdy příjmy klesly zhruba o deset procent na 10,4 miliardy eur (zhruba 264,7 miliardy Kč). Důvodem byla globální krize, silné euro a konkurence levnějších blízkých destinací.

Podnikatelé doufali, že se situace v letošním roce mírně zlepší díky slabšímu euru a signálům ekonomického oživení na hlavních trzích, mezi které patří Německo a Británie. Turisty však odrazují opakované stávky proti úsporným opatřením a velkou ranou byla smrt tří lidí v bance při protestech minulý týden. Lidé se obávají násilí a stávek, uvedl Andreadis a dodal, že rezervace po protestech klesly.

Rezervace by sice podle Andreadise měly znovu oživit, avšak příjmy budou nižší, protože podnikatelé se budou muset snažit přilákat zájemce alespoň na poslední chvíli příznivými cenami. Jak si nakonec turistika v letošním roce povede, bude záviset hodně na tom, zda další protesty budou pokojné a zda se uskuteční další 24hodinové stávky v letecké dopravě. Letečtí dispečeři již oznámili, že se nezúčastní generální stávky 20. května, protože nechtějí dále ohrožovat turistiku a řeckou ekonomiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek