Pokračují jednání o nové britské vládě

09.05.2010
čtk

Británie zažívá mimořádný víkend frenetické politické aktivity poté, co čtvrteční volby nepřinesly žádné straně rozhodující většinu. Představitelé vítězných konzervativců se po prvních kontaktech v pátek schází znovu se zástupci liberálních demokratů, kteří skončili ve volbách třetí za vládními labouristy. Složitá jednání se však zřejmě protáhnou a nebudou uzavřena do pondělního rána.

Šéf liberálních demokratů Nick Clegg v pátek prohlásil, že první by měli dostat šanci sestavit vládu konzervativci. Předák konzervativců David Cameron pak nabídl liberálům jednání o vytvoření vlády a delegace obou stran se sešly k předběžným rozhovorům hned v pátek večer.

Podle mluvčího konzervativců se obě strany – ne ovšem jejich vůdci – sejdou k dalšímu kolu rokování v neděli ve 12:00 SELČ. Cameron původně chtěl dosáhnout dohody do pondělního rána, kdy se otevřou finanční trhy. Toho se zřejmě dosáhnout nepodaří. Cameron by měl informovat o stavu jednání nově zvolené konzervativní poslance a ti se sejdou až v pondělí večer, řekl mluvčí strany.

Stejné jednání dnes absolvoval Clegg s liberálnědemokratickými poslanci, kteří ho před dalším kolem rozhovorů podpořili. Poslanci jednohlasně souhlasili s Cleggovou strategií a s jeho snahou ustavit stabilní a dobrou vládu, prohlásil jeden z vyjednávačů David Laws. Odmítl však uvést cokoli konkrétního k pozici liberálů.

Konzervativci získali ve volbách 306 poslanců, labouristé 258, liberální demokraté 57 a několik menších stran 28 poslanců; jeden mandát dosud není přidělen. Nikdo tak nezískal v Dolní sněmovně se 650 poslanci potřebnou většinu. Stalo se to poprvé od roku 1974. Pro Británii a pro všechny účastníky povolebních jednání to je nezvyklá situace.

Před sídlem liberálních demokratů se během dnešního jednání sešlo asi tisíc demonstrantů, kteří požadovali reformu volebního systému. Jednokolový většinový systém znevýhodňuje menší strany a pro liberální demokraty byla jeho reforma jedním z klíčových cílů kampaně.

Cameron ale tuto otázku v zásadě odsunul stranou, když liberálům nabídl pouze vytvoření výboru za účasti všech politických stran, který by reformu posoudil. Premiér Gordon Brown, který ve funkci zůstane až do dohody o nové vládě, v pátek nabídl liberálům referendum o politické reformě. Oznámil, že když rozhovory toryů s Cleggem skončí nezdarem, jsou labouristé připraveni s liberály jednat.

Liberální demokraté mají k labouristům politicky mnohem blíž než ke konzervativcům a mnoho jejich voličů by považovalo alianci s toryi za zradu. Liberálové se zásadně liší od konzervativců v názorech na Evropskou unii, přistěhovalectví a především na způsob snižování rekordního rozpočtového deficitu. Liberální demokraté stejně jako labouristé chtějí odložit škrty na příští rok, aby neohrozili počínající ekonomické oživení. Konzervativci chtějí začít škrtat hned.

Případné spojení liberálních demokratů a labouristů by znamenalo řadu problémů. K dosažení většiny by totiž potřebovali i podporu menších stran. Kromě toho by pro mnoho lidí byl překážkou nepopulární Brown.

Všichni tři rivalové dnes na chvíli přerušili politické boje a společně se zúčastnili oslav 65. výročí konce druhé světové války. Brown pak odjel domů do Skotska.

Britské listy jsou dnes fascinovány netypickým výsledkem voleb a soustředí se na úlohu Clegga jako klíčového hráče, přestože jeho strana dopadla hůř než při minulých volbách. Podle The Independent je národ omámen a zmaten prvním nerozhodným parlamentem za 36 let.

Pravicovému Daily Mail se takový výsledek nelíbí a píše, že nastal čas mizerných dohod. Podle spíše levicového The Guardian ale výsledek voleb nabízí šanci vytvořit volební systém odrážející pluralistický systém více stran, který v Británii vznikl.

Podle The Times je jisté jen to, že Brown nemůže zůstat ve funkci premiéra. Pravicový bulvár The Sun ho dokonce označil za squattera v Downing Street číslo 10. Naopak levicový Daily Mirror tvrdí, že Brown dělá dobře, že bojuje dál.

Nová vláda by měla vzniknout nejpozději do 25. května, kdy má královna přednést v novém parlamentu vládní program. Všechny strany ale budou usilovat o rychlejší uzavření jednání, aby kabinet mohl co nejrychleji řešit vysoký rozpočtový deficit, jehož význam zdůraznila řecká krize.

V komentářích přesto panuje skepse, že by mohla vzniknout trvalejší vláda. Nejčastější předpovědí je menšinová vláda konzervativců, po níž budou do roka následovat nové volby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek