Hraniční spor s Chorvatskem rozhodne slovinské referendum

04.05.2010
čtk

O hraniční smlouvě mezi Slovinskem a Chorvatskem rozhodnou slovinští voliči v referendu 6. června. Datum včera schválil slovinský parlament. Podle agentury Reuters převažují ve Slovinsku příznivci dohody, její podpora se ale zvolna snižuje.

Zatímco koncem března smlouvu podporovalo 50 procent Slovinců, v posledním dubnovém týdnu už to bylo jen 46 procent. Odpůrců dohody naopak přibývá – na konci dubna už jich bylo 38 procent, o osm procentních bodů víc než před měsícem. Podle politologů je ale klesající podpora smlouvy odrazem snižující se popularity vlády kvůli rostoucí nezaměstnanosti a pomalému růstu hospodářství.

Pokud by Slovinští voliči smlouvu odmítli, Lublaň by od ní musela odstoupit a dojednat s Chorvatskem nový dokument. To by pravděpodobně znemožnilo vstup Chorvatska do Evropské unie v roce 2012, o který Záhřeb usiluje. Slovinsko totiž kvůli hraničnímu sporu přijetí sousední země do Unie blokuje. Chorvatsko už dohodu ratifikovalo.

Hraniční pře se týká rozdělení Piranského zálivu. Chorvatsko si dosud nárokovalo jeho polovinu, což je pro Slovinsko nepřijatelné, protože by mu to navždy znemožnilo volný přístup do mezinárodních vod. Proto po Chorvatsku žádá změnu hranice ve svůj prospěch a vytvoření námořního koridoru, který by ústil do mezinárodních vod.

Součástí dohody je také pasáž, že v těch bodech hraničního sporu, na nichž se obě země nedohodly, rozhodne mezinárodní arbitráž, jejíž výsledky se oba státy zavazují přijmout.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek