Albánská opozice žádá přepočet hlasů loňských voleb

01.05.2010
čtk

Desítky tisíc příznivců albánské opozice vyrazily na hlavní náměstí v metropoli Tiraně a dožadují se souhlasu konzervativní vlády Saliho Berishi s částečným přepočítáním hlasů z loňských červnových voleb. Po zdlouhavém sčítání hlasů potvrdily úřady na konci července vítězství Berishových demokratů. Podle socialistů však došlo během hlasování a sčítání lístků k podvodům, uvedla agentura AP.

Kvůli pochybám o regulérnosti voleb blokují socialisté několik měsíců zasedání parlamentu. Ustoupit chtějí, pokud budou volební lístky přepočítány. Vláda označila jejich požadavek za nelegální. Demokraté se svými partnery kontrolují ve 140členném parlamentu 75 křesel.

Mluvčí socialistů Armela Imerajová prohlásila, že demonstrace, která je zaměřena také proti špatnému ekonomickému stavu země, může trvat dny. Ukončit ji podle ní může rozhodnutí vlády o přepočtu volebních hlasů nebo příslušných reformách.

Mezinárodní společenství na Albánii tlačí, aby vleklou politickou krizi vyřešila. Argumentuje také tím, že by současná situace v zemi mohla ohrozit vyjednávání o členství v Evropské unii.

Vidí tohle Berisha? Je nás spousta. Jen chceme férové volby, řekl jeden z protestujících, Ilir Tiko.

Vyhlášení konečných výsledků se protahovalo několik týdnů kvůli opakovanému přepočítávání lístků po řadě námitek vznesených především socialisty. Levice, vedená oblíbeným starostou hlavního města Edimem Ramou, si například stěžovala na manipulaci s hlasy či ovlivňování volební komise demokratickou stranou.

Tirana byla během voleb a následného přepočítávání volebních lístků pod silným mezinárodním dohledem. Západ hlasování vnímal jako test albánské demokracie. Zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili hlasování většinou jako spořádané, přestože se obě hlavní soupeřící strany navzájem obviňovaly z různých manipulací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek