Úřady v EU vyšetřují daňové úniky z emisních povolenek

01.05.2010
čtk

Policejní složky několika zemí Evropské unie včetně České republiky podnikly sérii zásahů a dalších opatření v souvislosti s vyšetřováním daňových úniků při obchodu s povolenkami na emise oxidu uhličitého. Dvaadvacet lidí bylo zadrženo ve Velké Británii, tři v Německu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na německou prokuraturu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Zátahy a další opatření se uskutečnily v Británii, Dánsku, Belgii, Finsku, Nizozemsku, Norsku, Portugalsku, České republice a na Kypru, citovala Reuters mluvčího frankfurtské prokuratury. Koordinovaná akce se kromě daňových úniků týká i vyšetřování praní špinavých peněz.

Podle agentury DPA začaly úřady ve zmíněných zemích, Rakousku a dalších nejmenovaných státech v této věci konat na základě mezinárodní právní pomoci. Zúčastněné obchodní firmy údajně při řetězovém obchodu napříč hranicemi zatajovaly daň z obratu.

Mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká i mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek zátah na daňové úniky z povolenek na emise nepotvrdili. Oba řekli, že o akci nevěděli.

Agentura DPA upřesnila, že koordinovaná razie, která byla zahájena minulou středu, přináší každý den nové podezřelé. Na počátku například německé úřady pátraly po 150 podezřelých, kteří prý stát obrali o zhruba 180 milionů eur (zhruba 4,6 miliardy korun) na neodvedené dani z obratu.

Počet obviněných se ze dne na den zvyšuje, potvrdil dnes frankfurtský vrchní státní zástupce Günter Wittig, aniž uvedl konkrétní počet nyní vyšetřovaných. Řekl, že akce, která je koordinována mezi státy celé Evropy, je podle prvních dojmů velmi úspěšná. Kromě ze zatajování daní by mohli být někteří podezřelí obviněni i z praní špinavých peněz, potvrdil šéf německých vyšetřovatelů deníku Bild.

Wittig serveru Focus Online řekl, že v Německu provedlo ve středu asi 1000 policistů prohlídky ve více než 230 bytech a kancelářích po celé zemi, mezi nimi i v centrále největší německé banky Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem.

Podle Wittiga jsou mezi podezřelými převážně firmy, které vznikly před nedávnem už s nezákonnými úmysly. Žádná významná společnost mezi nimi prý není. Vyšetřování v Deutsche Bank není podle něj vedeno proti instituci, ale sedmi jejím spolupracovníkům, kteří se zabývali obchody s emisními certifikáty.

Podle Reuters mají úřady jen v Británii v hledáčku dalších 50 podezřelých. Britská celní a berní služba (HMRC) dnes uvedla, že v souvislosti s podezřením na daňové úniky při obchodu s emisními povolenkami zatkla osm lidí ve Skotsku a 13 dalších v ostatních částech Británie. Prohlídky se týkaly 81 areálů včetně podnikových a rezidenčních adres, řekl Reuters mluvčí celního úřadu. Jeden muž byl podle něj zatčen na základě evropského zatykače.

Při prohlídkách bylo zabaveno množství předmětů včetně počítačů, pevných disků, paměťových karet, mobilních telefonů a obchodních záznamů a hotovosti.

Takzvané emisní povolenky firmám v EU dovolují vypouštět oxid uhličitý, přičemž jedna povolenka představuje jednu tunu CO2. Firmy jejich většinu dosud dostávají zadarmo, ale od roku 2013 si je mají z větší či menší části kupovat. Už nyní je ale mohou prodávat, když je nevyužijí, nebo naopak dokupovat, pokud jim nestačí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek