Šéf rakouské diplomacie bude jednat v Praze

26.04.2010
čtk

Do Prahy zítra přijede rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger. Čeká ho mimo jiné jednání s českým kolegou Janem Kohoutem. Spindelegger bude v české metropoli jen dva dny poté, co byl v Rakousku prezidentem opět zvolen Heinz Fischer.

Lze předpokládat, že Kohout a Spindelegger budou hovořit o česko-rakouských vztazích, EU a mezinárodních tématech. Vztahy mezi Prahou a Vídní byly dříve napjaté, v poslední době se výrazně zlepšily, třebaže i nyní je někdy kalí různé pohledy politiků na historické události.

Například v březnu vyvolal pozdvižení prezident Fischer, když v pozdravu pro rakouské sudetské Němce označil československé poválečné dekrety bývalého prezidenta Edvarda Beneše jako těžké bezpráví. Fischer zdůraznil, že země EU tyto dekrety nelegalizovaly ani výjimkou z Listiny základních práv Evropské unie.

Česká diplomacie uvádí, že otázku dekretů, které souvisejí s odsunem československých Němců z pohraničí, považuje Praha za uzavřenou. Ještě před vstupem ČR do EU zkoumali poválečné dokumenty experti, kteří došli k závěru, že nejsou v rozporu s unijním právem. Česko-rakouské vztahy v minulosti poznamenaly také střety kvůli bezpečnosti jihočeské jaderné elektrárny Temelín, protože Rakousko vyznává politiku bez jaderných elektráren.

Po vstupu Česka do EU již nejsou Temelín ani poválečné události tak velkým problémem. Objevila se ale jiná potíž, když Rakousko začalo omezovat přístup na pracovní trh pro občany nových zemí EU, včetně Čechů. Rakousko a Německo jsou posledními členskými státy unie, které si pracovní trh chrání. Praha zdůrazňuje, že obavy před přílivem pracovníků z Česka nejsou opodstatněné. Platnost přechodného opatření, které brání rakouský pracovní trh, skončí nejpozději v květnu 2011.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek