Vítězem britské předvolební debaty je dosavadní outsider

16.04.2010
čtk

Skoro deset milionů lidí sledovalo ve čtvrtek večer vůbec první televizní debatu šéfů stran před britskými parlamentními volbami. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila britská média. Dnešní listy také potvrzují, že jasným vítězem televizního klání se stal dosavadní outsider, předák liberálních demokratů Nick Clegg.

V průměru se na debatu dívalo 9,4 milionu lidí a nejvíce v jednu chvíli 9,9 milionu. S podílem 37 procenta diváků byla diskuse nejsledovanějším pořadem večera. Zatím nebylo oznámeno, kolik lidí se na diskusi dívalo online.

Titulky dnešních britských listů potvrzují závěry prvních průzkumů po debatě, podle nichž Clegg zastínil labouristického premiéra Gordona Browna i šéfa konzervativců Davida Camerona. The Times přinesly titulek Clegg dospěl, zatímco The Independent píše o tom, že Clegg rozbil systém dvou stran.

Brown u diváků neuspěl

Všechny průzkumy provedené bezprostředně po debatě ukázaly, že naprostá většina diváků považuje za vítěze Clegga, za ním s odstupem následoval Cameron a po něm Brown. Pouze anketa televize Sky News zařadila Browna těsně na druhé místo.

Dosavadním průzkumům veřejného mínění tradičně dominovali konzervativci a labouristé, zatímco liberální demokraté za nimi zaostávali s podporou kolem 20 procent voličů. Nicméně ankety také ukazovaly, že ani konzervativci, ani labouristé nezískají nadpoloviční většinu křesel v parlamentu a budou muset sestavit vládu za pomoci liberálních demokratů.

Britští komentátoři nyní spekulují především o tom, jak se debata projeví na volebních preferencích, a pokud ano, tak na čí úkor. Podle ankety listu The Sun hned po debatě poskočili liberální demokraté o čtyři body na 22 procent, zatímco toryové poklesli na 37 a labouristé zůstali na 31 procentech.

Proevropští liberálové

Liberální demokraté vznikli v roce 1988 spojením tradiční Liberální strany a sociálních demokratů. Liberální strana sice dala Británii 22 premiérů, ale naposledy byla u moci v roce 1922.

Třiačtyřicetiletý Clegg je podobně jako stejně starý Cameron – a na rozdíl od Browna – obratným řečníkem a vystupuje přirozeně před televizními kamerami. V čele liberálních demokratů je od roku 2007. Pracoval v Evropské komisi a byl europoslancem, má za ženu Španělku. Liberální demokraté jsou z hlavních britských stran s přehledem nejvíce proevropští.

Podle dnešních komentářů Clegg i liberální demokraté zatím těžili i z toho, že jsou outsidery, a mohou tak bez obav ostře kritizovat obě hlavní strany, protože se ještě nemohli ušpinit vládnutím. Nyní se dostane pod větší drobnohled jejich politika, která může být pro mnoho voličů kontroverzní, včetně záměru zrušit jaderný systém Trident či jejich proevropských postojů.

Browna, Clegga a Camerona čekají před volbami 6. května ještě dvě televizní debaty. Příští čtvrtek budou diskutovat o zahraniční politice a potom o ekonomice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek