Oblak popela způsobil kolaps letecké dopravy

16.04.2010
čtk

Obří mrak sopečného popela zahalil prostor mezi Evropou a Severní Amerikou a vážně zkomplikoval leteckou dopravu na celém světě. Komplikace v letecké dopravě jsou podle americké agentury AP srovnatelné jen se situací po teroristickém útoku na New York v roce 2001. Desetitisíce lidí zůstaly uvězněny na letištích a podle expertů může trvat několik dní, než se letecká doprava vrátí k normálu. Hrozí i zastavení letecké dopravy nad Českem.

Mamutí oblak kouře se pomalu posouvá z Islandu na jihovýchod. Podle ruské agentury ITAR-TASS již zasahuje až nad Kolský poloostrov, podle agentury PAP i nad území Polska. Pokud bude oblak postupovat podle prognóz, veškerý vzdušný provoz se dnes může zastavit i nad Českem. Podle mluvčího Řízení letového provozu se v takovém případě uzavře v 10:00 severozápadní část českého vzdušného prostoru, v 11:00 ruzyňské letiště a ve 13:00 celý vzdušný prostor nad Českem.

Zatím je český vzdušný prostor využíván bez omezení. Bez problémů se z Ruzyně zatím létá například do Itálie, Španělska, Portugalska, Slovenska, Budapešti nebo i do Krakova, dodala mluvčí. Ve čtvrtek pražské letiště zrušilo celkem 58 letů.

V sousedním Německu zůstávají dnes ráno uzavřena letiště v Hamburku, Hannoveru, Brémách, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem a dalších městech. Očekává se, že většina těchto letišť zůstane uzavřena i během dnešního dne. Největší německé letiště, vzdušná křižovatka střední Evropy ve Frankfurtu nad Mohanem je zatím otevřené. Odborníci se však obávají, že k němu mrak sopečného popela během dopoledne dorazí.

Ve Francii se zastavil provoz na 24 letištích, vzdušný prostor uzavřelo Irsko, Dánsko, Norsko, Švédsko, Finsko a Belgie.

Na londýnském letišti Heathrow, kterým za normálních okolností denně projde 180.000 cestujících a jež odbavuje 1200 letů za den, dnes lidé marně čekali na pokyn k odletu. Přinejmenším do dnešního večera budou povoleny jen mimořádně naléhavé lety, odpoledne možná odstartuje pár letounů na místních linkách do Skotska.

Podle mluvčí evropské letové služby Eurocontrol bude dnes zrušena zhruba polovina letů přes Atlantický oceán. Pracovníci evropského letového provozu si nepamatují situaci, kdy by byla natolik ochromena letecká doprava. Některé linky z USA dnes sice do Evropy odstartovaly z letišť od Chicaga přes Denver po Las Vegas, ale kvůli sopečnému popelu se musely na svá domovská letiště vrátit nebo neplánovaně přistát na jiném místě.

Potíže mají dokonce i australské aerolinky Quantas, protože zrušené lety blokují návazné trasy. Cestující se hromadí v Singapuru, v Hong Kongu a thajském Bangkoku. Ke zrušení cestovních plánů do Evropy vyzvala cestující také letecká společnost na Novém Zélandu. Zrušeno je mnoho letů z Číny, Japonska a Malajsie.

Švédský ministr zahraničí Carl Bild, který byl na pracovní návštěvě v Bruselu, musí kvůli zrušení leteckého spoje cestovat domů do Švédska autem. Přijedu někdy zítra, sdělil do Stockholmu přes svou mluvčí. Vlakové spoje křižující evropský kontinent jsou podle agentury AP přecpané k prasknutí, protože zoufalí lidé hledají náhradní dopravní cestu.

Podle diplomatických zdrojů stále není jisté, zda nečekaný problém s počasím ovlivní plánovanou cestu amerického prezidenta Baracka Obamy a dalších světových politiků do polského Krakova, kde má být v neděli pohřben prezident Lech Kaczyński. Polské letové řízení zakázalo lety nad severozápadní částí země, což zatím lety do Krakova – ležícího na jihovýchodě země – umožňuje.

Optimistická zpráva dnes přišla od expertů z americké meteorologické služby AccuWeather. Ti tvrdí, že problém s duchnou sopečného popela přetrvá maximálně do neděle. Opačného názoru je Einar Kjartansson z islandské meteorologické služby, který tvrdí, že problémy mohou trvat i několik týdnů. Vše bude podle něj záležet na aktuálních povětrnostních podmínkách.

Za ironii považují světové agentury fakt, že hlavní islandské letiště Keflavik zůstalo pro dopravu otevřeno.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek