V EU roste počet útoků proti Židům

12.04.2010
čtk

V Evropské unii v loňském roce citelně vzrostl počet antisemitských útoků, tedy útoků proti Židům. Vyplývá to ze studie univerzity v izraelském Tel Avivu, o níž dnes informoval internetový server EUobserver. V Česku univerzita eviduje celkem sedm násilných útoků.

Počet incidentů, jejichž cílem byli Židé, jen ve Velké Británii vzrostl o 69 procent na 924, přičemž počet násilných napadení se dokonce ztrojnásobil na 374. Podobný vývoj zaznamenala i Francie, kde policejní záznamy evidují 832 antisemitských incidentů, což je zhruba o tři čtvrtiny více než rok předtím. V celkem 195 případech se přitom jednalo o fyzický útok.

V Česku se podle izraelské univerzity v roce 2009 odehrálo sedm násilných antisemitských útoků. V rámci EU jde o poměrně vysoké číslo, přestože není srovnatelné s Velkou Británií či Francií. Ale více útoků než v Česku univerzita zaznamenala jen v Polsku, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Německu, Rakousku, Belgii či ve Švédsku.

Studie v případě Česka nepopisuje žádný konkrétní případ, ale připomíná, že Nejvyšší správní soud letos v únoru rozpustil Dělnickou stranu, která mimo jiné upozorňovala na velký počet Židů ve vedení českého státu. K židovskému původu se otevřeně hlásí například český premiér Jan Fischer, jehož syna kvůli hrozbám fyzického útoku dokonce hlídala policie.

Drtivou většinu incidentů v EU však tvoří vandalismus významných židovských staveb či pokřikování antisemitských sloganů. Některá napadení však málem skončila i ztrátami na životech. V lednu letošního roku mladý Palestinec v Dánsku postřelil dva Izraelce, kteří prodávali produkty z mrtvého moře. V březnu v belgické metropoli Bruselu zase muž původem ze severní Afriky napadl skupinku Židů železnou tyčí.

Izraelská univerzita z růstu napětí obviňuje i některé evropské státy, které podle ní přijaly za své, že loňský zásah Izraele proti Palestincům v pásmu Gazy je srovnatelný se zločiny nacistů během 2. světové války proti židovskému obyvatelstvu. Když zpravodajství dominuje izraelská armáda, na ulici se to okamžitě projeví a začnou se na mě sypat nejrůznější slovní útoky, popisuje situaci nejmenovaný nizozemský občan, který se rovněž hlásí k židovskému původu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek