APA: Maďarský parlament by mohly ovládnout jen tři strany

26.03.2010
čtk

O tom, kdo v Maďarsku po dubnových parlamentních volbách převezme vládní otěže, sotva někdo pochybuje. Opoziční pravicově-konzervativní strana Fidesz již dlouho plachtí vítězným kurzem a vládní socialisté (MSZP) se opakovaně nedokázali vymanit z politických hlubin. Fidesz si může podle předvolebních průzkumů zajistit dvoutřetinovou většinu. Na pozadí „studené občanské války“ politologové předpovídají, že se do parlamentu dostanou tři strany – vedle Fideszu a MSZP ultrapravicový Jobbik, napsala agentura APA.

Špatné předvolební výsledky způsobují oběma důležitým stranám z doby revoluce před 20 lety bolesti hlavy. Pokud by se konaly volby dnes, pak by Svaz svobodných demokratů (SZDSZ) obrovsky nezvládl skok do parlamentu. Také opoziční a konzervativní Maďarské demokratické fórum (MDF) nemá návrat do parlamentních lavic jistý.

Podle sondáže mezi voliči by obě strany mohly v dubnových volbách zapadnout do politického zapomnění. Proto ustavují kandidátky nové malé strany, které doufají v průnik do parlamentu. První z nich je před rokem založená reformní strana LMP (Lehet Más a Politika – Je možná jiná politika), která se zaměřila především na středolevé voliče, kteří jsou politickou situací otráveni. Podobné ambice má strana CM (Civil Mozgalom – Občanské hnutí).

Vítězství Fideszu je jisté, jen otázka dvoutřetinové většiny (258 z 386 mandátů) je stále otevřená. Nerozhodnutí voliči, kteří se v průzkumech nevyjádřili, zastávají především levicovou část politického spektra. Mohou se tak stál volebním zdrojem pro MSZP. Volební vítězství pro socialisty spočívá v zisku třetiny hlasů, kterými mohou v parlamentu zabránit dvoutřetinovému (ústavnímu) rozhodování. Pro Jobbik by znamenalo absolutní vítězství druhé místo hned po Fideszu. Ostatní strany jako MDF, LMP nebo CM by se ale ještě mohly postarat o překvapení.

V závěru volební kampaně zuří mezi Fideszem a Jobbikem otevřená válka. Analytici vidí v Jobbiku největšího oponenta Fideszu, straně Viktora Orbána. Jobbik by mohl ve volbách předběhnout socialisty, takže otázka druhého místa v parlamentu je otevřená. Zatímco skandály a korupční aféry socialistům uškodily a jejich voličská přízeň stagnuje, je Jobbik se svými sliby o radikální změně na pochodu.

Po dubnových volbách by měl v maďarské politice nastat nový letopočet – nejen kvůli vládní změně, ale také kvůli přeorání prostředí politických stran. Do parlamentu by se nakonec mohly dostat dvě nové strany LMP a CM, zatímco SZDSZ a MDF se po 20 letech budou muset smířit s porážkou. Také dosavadní konfrontace mezi Fideszem a socialisty zeslábne, protože Jobbik by mohl nastoupit k tvrdé opozici. Zda vítězství Fideszu osmiletou studenou občanskou válku v Maďarsku ukončí, je ale ještě nejisté.

Nespokojenost, ztráta nadějí, napětí a agresivita nikdy nebyly v Maďarsku tak silné. Proto voliči předvolební sliby stran nezapomenou. Zklamání jsou naprogramována. Doposud neúspěšné a hořké pilulky – které spočívají v okamžitých škrtech ve státním rozpočtu a v reformách – společnost již nechce dále polykat.

V letošních volbách se utká 44 stran. První tři jsou přitom považovány za generační strany. Socialisté platí za partaj pro důchodce, Fidesz za převratovou generaci a Jobbik za hnutí pro mladé, kteří již vyrostli v novém systému. Podle posledních průzkumů patří příznivci Jobbiku v otázce volební účasti k nejaktivnějším.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek