Průzkum: Německé firmy kvůli Řecku ztrácejí důvěru v euro

05.03.2010
čtk

Německé firmy kvůli Řecku a jeho problémům s vysokým zadlužením ztrácejí důvěru v euro. Ukázal to průzkum poradenské společnosti Ernst & Young. Euru věří zcela nebo do značné míry zástupci jen asi 40 procent ze zhruba 700 firem, které se průzkumu v únoru zúčastnily. Kompletní výsledky průzkumu zveřejnil v pátečním vydání deník Die Welt.

Podobný průzkum se konal i loni v říjnu, tehdy se ale Řecko nepotýkalo s takovými problémy, jako teď. Tehdy euru důvěřovali zástupci asi 60 procent dotazovaných firem.

Za viníka nízké důvěry v euro firmy označily právě Řecko a jeho dluhy. Z dotazovaných zástupců jich 34 procent uvedlo, že rozpad eurozóny je možným výsledkem současných problémů. Jak se bude situace kolem Řecka vyvíjet ve střednědobém výhledu, z toho má obavy 28 procent respondentů, šest procent má dokonce velmi vážné obavy.

Řecko se potýká s vážnými fiskálními problémy, které ohrožují stabilitu celé eurozóny. Země na konci loňského roku přiznala, že opakovaně falšovala statistiky a za loňský rok má rozpočtový deficit 12,7 procenta hrubého domácího produktu. To je asi dvakrát tolik, než se předpokládalo a více než čtyřikrát tolik, než povolují pravidla Evropské unie. Podle nich nemá deficit překročit hranici tří procent HDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek