Komisař Rehn v Řecku

28.02.2010
čtk

Evropský komisař pro ekonomické záležitosti Olli Rehn navštíví v pondělí Atény. Bude zde jednat o ekonomické a finanční situaci země a jejím dluhu. Setkání se uskuteční dva týdny před vypršením termínu, ve kterém mají Atény přesvědčit Evropskou unii o účinnosti plánů na snížení deficitu.

Jednání s Rehnem se zúčastní místopředseda vlády Theodoros Pangalos, ministr financí Jorgos Papakonstantinu, ministr práce Andreas Loverdos a guvernér centrální banky Jorgos Provopulos. Řecko má do 16. března přesvědčit ministry financí EU a Evropskou komisi, že navrhovaná opatření jsou dostatečná, aby snížila rozpočtový deficit země v letošním roce na 8,7 procent a hrubého domácího produktu z loňských 12,7 procenta. Návrhy vlády na snížení výdajů však vyvolala vlnu protestů v zemi.

Návštěvě Rehna předcházela další významná jednání. Předseda vlády Jorgos Papandreu se v pátek setkal s ředitelem největší německé banky a o problému Řecka ve stejný den mluvil prostřednictvím videokonference i americký prezident Barack Obama s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a britským premiérem Gordonem Brownem. Papandreu se má také 5. března setkat v Berlíně s Merkelovou a 9. března ve Washingtonu s Obamou.

Řecko tento týden navštívil rovněž tým inspektorů EU a Mezinárodního měnového fondu. Jeho cílem bylo zhodnotit, jak se zemi daří řešit dluhovou krizi a zda budou navrhovaná opatření dostatečná. Ministryně hospodářství Luka Katseliová dnes v rozhovoru pro televizní stanici TV NET uvedla, že inspektoři se domnívají, že Řecku se nepodaří splnit cíl snížení deficitu a bude muset přijmout další opatření.

Člen Evropského parlamentu z Německa Jorgo Chadzimarkakis pak řecké televizi Mega TV řekl, že Německo, Francie a Nizozemsko plánují koupi řeckých obligací. Chtějí tak pomoci Aténám v boji s dluhovou krizí. Agentury však upozorňují, že není jasné, jak Chadzimarkakis k informaci přišel a že není významným politikem v Německu.

Média již delší dobu spekulují o tom, že by Německo nebo Francie mohly koupit plánované řecké vládní obligace nebo alespoň poskytnout garance prostřednictvím svých státních bank. Zprávy však zatím nikdo nepotvrdil, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek