Co dál po kodaňskému summitu?

28.02.2010
čtk

Další postup vyjednávání mezinárodní klimatické dohody po neúspěchu prosincové klimatické konference v Kodani bude tématem semináře, který se příští týden uskuteční v Senátu. Seminář bude podle jeho organizátorů zaměřen také na politiku ochrany klimatu v souvislosti s přechodem na nízkouhlíkovou, energeticky šetrnou ekonomiku EU a ČR.

Kodaňský klimatický summit nenaplnil očekávání, neboť nevyústil v dohodu o boji proti klimatickým změnám po roce 2012, kdy skončí platnost dosavadní dohody – Kjótského protokolu.

Hubené výsledky kodaňského zasedání jsou v rozporu s obrovským zájmem, který dokázal, za jak závažnou hrozbu světové společenství – vlády, podniky i občanské iniciativy – globální změnu klimatu považuje, uvedl senátor a ředitel Centra pro otázky životního prostředí Bedřich Moldan. O to naléhavější je proto podle něj potřeba dosáhnout co nejdříve účinné mezinárodní dohody.

Seminář zahájí ministr životního prostředí Jan Dusík, mezinárodní kontext jednání o klimatu přiblíží zástupce americké organizace The Nature Conservancy a poradce pro otázky vyjednávání o klimatu dánského ministerstva zahraničních věcí. O důsledcích kodaňského summitu pro evropskou a především českou politiku a ekonomiku mají zhodnotit Dusíkův předchůdce, ředitel pro ochranu přírodních zdrojů Evropské komise Ladislav Miko nebo programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

Seminář s názvem Politika ochrany klimatu: cesta z Kodaně, který se bude konat příští středu, pořádá senátní výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí ve spolupráci s Centrem pro otázky životního prostředí UK a Nadací Heinricha Bölla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek