Papandreu: Řecko si chce půjčovat levně

20.02.2010
čtk

Státním bankrotem ohrožené Řecko si chce půjčovat za stejné úrokové sazby jako jiné země eurozóny a vlády to mohou zařídit tím, že přikročí k zásahu proti „spekulantům“ na trhu dluhopisů. Na dnešní konferenci levicových stran v Londýně to prohlásil řecký premiér Andreas Papandreu. Podpořil ho zde například britský předseda vlády Gordon Brown a španělský premiér José Luis Zapatero.

Máme moc, pokud budeme mít i vůli, proti určitým druhům spekulací zasáhnout, řekl Papandreu. Chceme být schopni půjčovat si za stejných podmínek jako jiné země v eurozóně, uvedl premiér a pohrozil, že vysoké úroky pro Řecko znamenají vyšší úvěrové náklady i pro jiné země v Evropě. Až do podzimní krize platilo Řecko ze svého dluhu úroky srovnatelné se zcela bezpečným Německem.

Řecko na konci loňského roku upadlo do nemilosti finančních trhů, protože se odhalily jeho další účetní manipulace, které zakrývaly, že rozpočtový schodek za loňský rok dosahuje téměř 13 procent hrubého domácího produktu. Ztráta důvěryhodnosti Atén vedla k prudkému nárůstu úroků z řeckých dluhopisů, což Řecku prudce zvýšilo náklady na nové úvěry v době, kdy musí splácet desítky miliard eur. Řecko se tak ocitá na pokraji státního bankrotu a je finančními trhy a Evropskou unií nuceno přijímat silně nepopulární úsporná opatření.

Papandreu upozornil, že Řecko není jediná země, která je ve fiskálních potížích. Bylo by velmi pohodlné říci, že jde jenom o Řecko. Je tu strach z nákazy, řekl. V posledních týdnech se pod tlak trhů dostávají i vládní dluhopisy a další aktiva ostatních členů eurozóny z jižní Evropy jako Španělska, Portugalska a dokonce i Itálie a celou tuto skupinu slabších zemí eurozóny finanční trhy označují neformální zkratkou PIGS.

Papandreu obviňoval z řeckých problémů spekulanty již dříve. Tento měsíc ho v tom na návštěvě Atén podpořil protitržně orientovaný laureát Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz, který označil tlaky EU na snižování deficitů za posedlost.

Španělský premiér Zapatero Řecko a jeho nynější socialistickou vládu na konferenci bránil. Podle něj velká většina Řeků nenese za nynější problémy zodpovědnost a Papandreova vláda si zaslouží za navrhované kroky důvěru. Britský premiér Brown řekl, že Papandreu zdědil velmi těžkou situaci od předešlé vlády a snaží se ji napravit. Zároveň prohlásil, že svět by se měl na příštím zasedání skupiny G20 shodnout na novém systému globální regulace finančních trhů.

Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia na londýnské konferenci řekl, že Řecko si podporu EU zaslouží, avšak nejdříve musí samo učinit důrazné kroky k nápravě svých veřejných financí. Řecko má velmi vážné problémy, které je možné řešit pouze z Řecka, řekl. EU nyní zvažuje, zda a jak Řecku pomoci, protože jeho krize může podkopat jednotnou měnu euro.

Evropské vlády se však zatím k možné pomoci Řecku stavějí vágně a vyhýbavě. Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu v dnešním rozhovoru pro agenturu Reuters vyzval EU, aby dala konkrétněji najevo, jak by Řecko mohla podpořit a snížit jeho vysoké náklady na nové výpůjčky.

Investoři nyní požadují u řeckých vládních desetiletých dluhopisů úrokové výnosy o více než tři procentní body vyšší než z německých obligací, což je zhruba dvojnásobek německého úroku kolem 3,2 procenta. Španělsko musí platit úroky zhruba o tři čtvrtě procentního bodu vyšší než Německo a Portugalsko má úroky vyšší o více než jeden procentní bod.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek