Kaddáfí neuspěl ve snaze zůstat v čele Africké unie

31.01.2010
čtk

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí neuspěl ve svých snahách setrvat v čele Africké unie (AU). Rotační předsednictví převezme na další rok malawiský prezident Bingu wa Mutharika. Africká unie se inspiruje záměry Evropské unie a usiluje o větší sblížení afrického kontinentu v oblasti obrany, zahraničních záležitostí a ekonomiky. Kaddáfí měl plány na rozšíření mandátu „afrického prezidenta“, ale neuspěl s nimi.

Novináři přítomní na summitu uvádějí, že Kaddáfí se předsednictví vzdával jen s velkým zdráháním a snažil se prosadit své setrvání ve funkci, čímž vyvolal značnou nevoli mezi ostatními účastníky summitu, kterého se účastní představitelé 53 afrických zemí.

Kaddáfího předsednictví regionální organizace provázela jeho snaha o prosazení vize Spojených států afrických; ovšem projekt během uplynulých dvanácti měsíců zaznamenal jen mizivý pokrok. Libyjský vůdce ale slíbil, že bude svůj sen plně propojeného kontinentu nadále propagovat.

Summit oslovil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který africké představitele vyzval k úsilí o zachování národní jednoty v Súdánu, kde hrozí, že se jih odtrhne od severu země. Naléhal na zvýšené úsilí ke splnění takzvaných rozvojových cílů milénia, které se státy OSN zavázaly splnit do roku 2015 a které zahrnují například snížení chudoby, nemocnosti a dětské úmrtnosti.

Zaznamenali jsme prudký pokles počtu úmrtí na malárii a spalničky po celém kontinentu, úspěchy v zápisu dětí do základních škol a zlepšení zdraví dětí, řekl Pan Ki-mun. Na těchto úspěších musíme stavět a pomoci je šířit po celém světě, dodal.

Šestasedmdesátiletý malawijský prezident slíbil, že prioritou jeho předsednictví bude boj proti hladovění. Afrika není chudý kontinent, ale Afričané jsou chudí, řekl Mutharika a dodal, že pro vypořádání se s tímto problémem je především třeba zajistit jídlo pro všechny.

Prezident Světové banky (SB) Robert Zoellick dnes na summitu varoval, že desítky milionů lidí v Africe i jinde na světě letos budou vtaženy do bídy, přestože, jak doufá, se svět už zotavuje z globální finanční krize.

Odhadujeme, že kvůli krizi se 64 milionů lidí na světě dostane do krajní bídy a v subsaharské Africe může zemřít navíc 30.000 až 50.000 dětí, varoval.

Banka podle něj použije programy přímých podpor, aby zmírnila dopad krize na ty nejzranitelnější. Zopakoval také slib zvýšit závazky vůči nejchudšímu kontinentu v příštích dvou až třech letech o 15 miliard dolarů. Programy Světové banky v Africe sahají od podpory zemědělství v Etiopii až po pracovní programy v Sieře Leone.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek