Dohoda katolíků a protestantů v Ulsteru bude prý brzy

31.01.2010
čtk

Očekávaná dohoda mezi severoirskými katolíky a protestanty o podmínkách převzetí policejních a soudních pravomocí vládou Severního Irska od Londýna bude brzy. Řekl to po sobotním kole jednání představitel katolíků Conor Murphy. Vyjednávač protestantů Edwin Poots potvrdil, že se v jednání dosáhlo velkého pokroku.

Britský premiér Gordon Brown dal ve středu severoirské vládě ultimátum do pátku. Pohrozil, že pokud znesváření katoličtí a protestantští politici nepředloží do pátečního poledne své návrhy, tak předloží své vlastní a bude je prosazovat. Katolíci a protestanti se nedokázali do termínu dohodnout, ale svorně ujišťují Londýn, že dále jednají a nakonec se dohodnou.

Příští kolo rozhovorů se uskuteční v pondělí. Dohoda o předání pravomocí má především umožnit, aby Ulster měl svého prvního ministra spravedlnosti. Šlo by podle místních komentářů o jeden z nejvýznamnějších kroků od mírové dohody, kterou v roce 1998 skončilo dlouholeté násilí mezi oběma komunitami. Neúspěch by narušil mírový proces a nejspíš by vedl k předčasným volbám do severoirského parlamentu.

Zatímco katolická strana Sinn Féin chce co nejrychlejší předání pravomocí ulsterským institucím, unionisté trvají na dalším posílení důvěry mezi oběma donedávna znepřátelenými stranami. Hlavní problém se soustředí na organizaci pochodů unionistického Oranžského řádu, které byly tradičně roznětkou střetů. O podmínkách jejich konání nyní rozhoduje zvláštní společná komise, ale unionisté chtějí její zrušení – na rozdíl od Sinn Féin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek