Súdán zamítl tři prezidentské kandidáty

31.01.2010
čtk

Súdánská Národní volební komise odmítla pustit k volbám tři prezidentské kandidáty včetně jediné ženy. Dubnové volby přitom mají být první demokratické po 24 letech, píše agentura Reuters.

Rozhodnutí vyškrtnout tři z prezidentských kandidátů jen zvyšuje pochybnosti ohledně čistoty a spravedlivosti dubnových prezidentských a parlamentních voleb. Súdánská opozice vznesla obvinění z podvodů už během registrace a tvrdí, že vládní Národní kongres (NC) zastrašuje voliče a kupuje si jejich hlasy.

Národní kongres súdánského prezidenta Umara Hasana Ahmada Bašíra ovšem tato obvinění popírá a tvrdí, že opozice není na volby připravena.

Tři kandidáti nesplnili požadavky, aby se mohli ucházet o prezidentský úřad, oznámil oficiální činitel Národnín volební komise Saláh Habíb. O prezidentský úřad se tak bude ucházet jen deset kandidátů.

Súdánská opozice si dlouhodobě stěžuje, že požadavky na podání kandidatury jsou příliš tvrdé a nastavené tak, aby vyhovovaly Bašírovi a jeho straně. Kandidáti v největší africké zemi zničené desetiletí trvající válkou musejí shromáždit na svou podporu 15.000 hlasů v 18 z 25 států.

Po letech válek mezi muslimským severem a křesťanským a animistickým jihem a s uvolněním tuhého politického režimu v posledních letech si opoziční strany od voleb slibují především možnost zavést v zemi větší politickou pluralitu a odstavit prezidenta Bašíra od moci legitimně a bez konfliktů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek