EU vyzve Řecko, aby pro snížení deficitu udělalo víc

30.01.2010
čtk

Evropská unie příští týden vyzve Řecko, aby pro snížení deficitu a zlepšení celkového stavu svých veřejných financí udělalo víc. Zároveň dá zemi k realizaci těchto kroků čas do 15. května. Napsal to dnes řecký list Ta Nea, který se odvolává na návrh oficiálního dokumentu. EU má svá doporučení Řecku zveřejnit ve středu 3. února. Řecko má vážné rozpočtové problémy, které ohrožují stabilitu eurozóny.

Atény značně znepokojily Evropskou unii, když překvapivě oznámily, že rozpočtový deficit byl loni mnohem vyšší, než země ještě donedávna tvrdila. Pravidla Evropské unie stanoví, že deficit musí být pod třemi procenty hrubého domácího produktu. Brusel nyní podle listu Řecku například doporučí snížit nominální mzdy ve veřejném sektoru a nastavit strop u vyšších penzí.

Řecké ministerstvo financí se ke zprávě listu odmítlo vyjádřit, uvedlo však, že doporučení Bruselu se budou opírat o program snižování deficitu, který si navrhlo samo Řecko. Nepředpokládáme, že by EU odmítla řecký program růstu a stability, sdělilo ministerstvo agentuře Reuters.

Navrhovaná úsporná opatření se nelíbí odborářům. Organizace ADEDY, která je největším odborovým seskupením v řeckém veřejném sektoru, proto svolala na 10. února proti těmto opatřením protest.

Řecko před pár dny navrhlo plán úsporných opatření a snaží se unii přesvědčit, aby jej schválila. Plán předpokládá, že země do roku 2012 sníží rozpočtový deficit pod tři procenta HDP z 12,7 procenta loni. Řecko se snaží vyhnout dluhové krizi, která by mohla ohrozit celou eurozónu.

Plán řeckého ministerstva zahrnuje snížení výdajů na sociální zabezpečení a snížení zvláštních dávek, které tvoří značnou část celkových příjmů řeckých zaměstnanců veřejné správy. To bude podle odborářů znamenat snížení mezd ve veřejné správě o tři až čtyři procenta.

List Ta Nea rovněž napsal, že Brusel vyzve Řecko k zavedení zálohové daně pro živnostníky a možná i ke zdanění luxusního zboží. S většinou dalších doporučení, která Brusel Řecku předloží, podle listu počítá už nynější plán snižování výdajů připravený na řeckém ministerstvu.

Od loňského října, kdy socialistická vláda přiznala asi dvakrát vyšší rozpočtový deficit, než se předtím uvádělo, Řecko upadlo ve značnou nelibost mezinárodních trhů. Prudce klesly ceny dluhopisů, což vedlo k masivnímu růstu jejich výnosů, a výrazně klesly ceny akcií na burze v Aténách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek