Česko otevírá honorární konzulát ve Štrasburku a Čenstochové

08.12.2009
čtk

Česká republika dnes otevírá ve Štrasburku nový honorární konzulát. Město na západě Francie, které je sídlem Evropského parlamentu, Rady Evropy nebo Evropského soudu pro lidská práva jich tak má již 39. Ve Štrasburku také působí 47 stálých zastupitelstev a ambasád akreditovaných právě při Radě Evropy.

Funkce honorárního konzula se ujímá štrasburský advokát François Simmonet, který je tak šestým českým konzulárním zástupcem ve Francii. Naposledy se pátý konzulát otvíral letos v květnu v Marseille.

Vznikem nové mise ve Štrasburku reaguje česká diplomacie na rostoucí počet českých občanů působících v této evropské metropoli a s tím související i zvyšující se počet smíšených manželství. Kromě množících se úředníků s českým občanstvím v evropských institucích je ve Štrasburku také stále více českých studentů.

ČR zároveň ve čtvrtek v Polsku otevře honorární konzulát pro vojvodství Slezské a Lodžské se sídlem v Čenstochové. Bude to druhý český honorární úřad na polském území.

Do funkce konzula byl ministrem zahraničí jmenován Jaroslaw Krykwiński, dlouholetý zástupce Veletrhů Brno a.s. v Polské republice.

V předešlých letech především z ekonomických důvodů i v návaznosti na vstup do schengenského prostoru vláda ČR rozhodla o uzavření generálního konzulátu ve Vratislavi a následně i posledního českého generálního konzulátu v Katovicích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek