Turecko je podle Obamy významným aktérem v íránské otázce

08.12.2009
čtk

Americký prezident Barack Obama včera prohlásil, že Turecko podle jeho názoru může sehrát významnou roli ve snahách přimět Írán k řešení sporu ohledně jeho jaderného programu. Obama to řekl novinářům po jednání s tureckým premiérem Recepem Tayyip Erdoganem v Bílém domě.

Podle Obamových slov Erdogan zdůraznil význam vyřešení problémů s íránskými jadernými zařízeními takových způsobem, aby Írán mohl pokračovat v mírovém jaderném programu, a přitom poskytl záruky, že se bude řídit mezinárodními pravidly a normami.

Erdogan prohlásil, že Turecko je připraveno učinit vše, aby bylo dosaženo diplomatického řešení íránského jaderného problému. Západní mocnosti Írán podezírají, že má tajný jaderný program, jehož cílem je vyrobit jaderné zbraně, Teherán tvrdí, že sleduje výhradně mírové využití jaderné energie.

Obama již při své dubnové návštěvě Turecka řekl, že Ankara může sehrát kladnou roli v jednáních s Íránem.

Pokud jde o vztah Turecka k Íránu, Erdogan nedávno obhajoval právo Teheránu využívat jadernou energii pro mírové účely a vytknul západním mocnostem, že zavírají oči v případě Izraele, o němž se předpokládá, že jaderné zbraně vlastní.

Turecko, které je členem NATO a sdílí společnou hranici s Irákem a Íránem, je jedním z hlavních spojenců Washingtonu v regionu. Země v posledních letech posílila své postavení regionální mocnosti a díky dobrým vztahům s arabskými zeměmi i s Izraelem často hraje roli zprostředkovatele v blízkovýchodních sporech. V Afghánistánu má Ankara 1700 vojáků.

Erdoganova návštěva přichází necelý týden poté, co Obama oznámil vyslání dalších 30.000 amerických vojáků do Afghánistánu. Ačkoli má Turecko druhou nejsilnější armádu v NATO, odmítá angažovat své vojáky v bojových misích, aby nepobouřilo muslimy. Turečtí vojáci hlídkují v Kábulu a cvičí afghánské síly. Turecko rovněž zdůrazňuje, že je jeho armáda zaměstnána bojem proti teroristické Straně kurdských pracujících (PKK) na jihovýchodě země. Washington od roku 2007 Turecku pomáhá v boji s PKK tím, že mu poskytuje zpravodajské informace o pohybu kurdských povstalců v severoiráckých horách, kde je v základnách PKK asi 2000 bojovníků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek